Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses
L'espera és una influència comuna i pervasive en la vida de les persones. Té lloc en una àmplia varietat de contextos com les cues de supermercats, les multituds en concerts, les sales d'espera, els restaurants, les trucades telefòniques i a Internet. S'ha dut a terme una extensa investigació sobre l'espera durant les últimes quatre dècades. No obstant això, la literatura existent es centra principalment en manifestacions específiques de l'espera en contextos particulars, la qual cosa resulta en un nombre limitat d'estudis que busquen comprendre-la de manera holística. A més a més, la literatura enfatitza predominantment un rang restringit de respostes a l'espera i presta poca atenció a altres aspectes crucials. A més, la influència dels avenços tecnològics recents en situacions noves d'espera continua sent insuficientment explorada. Per abordar aquestes limitacions, aquesta tesi estudia l'espera dels consumidors a Internet, específicament en plataformes de transmissió en directe. L'objectiu és proposar una conceptualització holística dels efectes de l'espera en els consumidors. L'estudi adopta una metodologia de Teoria Fonamentada, que examina les interaccions entre els usuaris que esperen junts en la transmissió en directe en línia durant períodes prolongats. Utilitzant el software NVivo, l'anàlisi qualitativa de les dades recopilades permet el desenvolupament d'una teoria integral que abasta el complet rang de reaccions dels consumidors davant de l'espera. A més, l'estudi identifica nous tipus clau de respostes a l'espera. Els resultats de la recerca tenen implicacions per als investigadors i professionals de diferents camps, oferint coneixements sobre les aplicacions pràctiques d'aquests resultats en diferents contextos conceptuals i pràctics. En arrojar llum sobre els fenòmens de l'espera en entorns en línia contemporanis, aquest estudi contribueix a una comprensió més profunda de l'impacte de l'espera en els consumidors.
La espera es una influencia común y pervasiva en la vida de las personas. Se lleva a cabo en una amplia variedad de contextos, como las colas de supermercados, las multitudes en conciertos, las salas de espera, los restaurantes, las llamadas telefónicas y en Internet. Se ha llevado a cabo una extensa investigación sobre la espera durante las últimas cuatro décadas. No obstante, la literatura existente se centra principalmente en manifestaciones específicas de la espera en contextos particulares, lo que resulta en un número limitado de estudios que buscan comprenderla de manera holística. Además, la literatura enfatiza predominantemente un rango restringido de respuestas a la espera y presta poca atención a otros aspectos cruciales. Además, la influencia de los avances tecnológicos recientes en situaciones novedosas de espera sigue siendo insuficientemente explorada. Para abordar estas limitaciones, esta tesis estudia la espera de los consumidores en Internet, específicamente en plataformas de transmisión en vivo. El objetivo es proponer una conceptualización holística de los efectos de la espera en los consumidores. El estudio adopta una metodología de Teoría Fundamentada, que examina las interacciones entre los usuarios que esperan juntos en la transmisión en vivo en línea durante períodos prolongados. Utilizando el software NVivo, el análisis cualitativo de los datos recopilados permite el desarrollo de una teoría integral que abarca el completo rango de reacciones de los consumidores ante la espera. Además, el estudio identifica nuevos tipos clave de respuestas a la espera. Los hallazgos de la investigación tienen implicaciones para los investigadores y profesionales de diversos campos, ofreciendo conocimientos sobre las aplicaciones prácticas de estos resultados en diferentes contextos conceptuales y prácticos. Al arrojar luz sobre los fenómenos de la espera en entornos en línea contemporáneos, este estudio contribuye a una comprensión más profunda del impacto de la espera en los consumidores.
Waiting is a common and pervasive influence in people's lives. It takes place in a wide variety of contexts such as supermarkets queues, concerts crowds, waiting rooms, restaurants, phone calls, and on the Internet. Extensive research on waiting has been conducted over the last four decades. Nonetheless, the existing literature primarily focuses on specific manifestations of waiting in particular contexts, resulting in a limited number of studies that aim to understand waiting holistically. Moreover, the literature predominantly emphasizes a restricted range of responses to waiting and pays little attention to other crucial aspects. Furthermore, the influence of recent technological advancements on novel waiting situations remains insufficiently explored. To address these limitations, this thesis studies consumers’ waiting on the Internet, specifically in online live streaming platforms. The objective is to propose a holistic conceptualization of the effects of waiting on consumers. The study adopts a Grounded Theory methodology, which examines interactions among the users waiting together in the online live stream for extended periods. Utilizing NVivo software, qualitative analysis of the collected data enables the development of a comprehensive theory encompassing consumers' complete range of reactions to waiting. Furthermore, the study identifies new key types of responses to waiting. The research findings carry implications for researchers and practitioners across various fields, offering insights into the practical applications of these results in different conceptual and practical contexts. By shedding light on waiting phenomena in contemporary online environments, this study contributes to a deeper understanding of the impact of waiting on consumers.
La espera; Comportament del consumidor; Transmissió en directe en línia; Comportamiento del consumidor; transmisión en vivo en línea; Waiting; Consumer behavior; Online live streaming
65 - Communication and transport industries. Accountancy. Advertising. Business management. Public relations. Mass communication
Ciències socials i jurídiques
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.