The price of deciding: balancing resource constraints for optimisation

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida
dc.contributor.author
Vidal, Alice
dc.date.accessioned
2024-03-22T15:46:07Z
dc.date.available
2024-03-22T15:46:07Z
dc.date.issued
2024-02-23
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/690403
dc.description.abstract
Prendre decisions es un repte, i a la par un aspecte inevitable a les nostres vides. D’entre totes les opcions viables, hom ha de sotmetre a escrutini i avaluació les diverses alternatives en tant gestionant la frustració adherida a la renuncia de la multitud rebutjada i l’angoixa de la potencial elecció mal presa. Aquest repte es veu accentuat per la disponibilitat finita dels recursos interns (memòria, atenció, energia) i externs (temps, diners), els quals son un agent limitant alhora de recopilar informació necessària per arribar a una decisió. Aleshores, com ho fan les persones per a navegar de forma adaptativa aquesta tasca tan complexa? Aquesta recerca explora tres situacions que exigeixen un equilibri subtil entre l’actuació de comportaments automàtics i estratègies més costoses en recursos però alhora més flexibles. Els resultats revelen que l’ésser humà es capaç d’utilitzar estratègies que involucren mecanismes de control cognitius costosos o, en comptes, basant-se en coneixements prèviament adquirits (Capítol I). A més, aquestes estratègies tenen en compte els recursos disponibles i el context, mentre adopten heurístiques econòmiques (Capítol II). Addicionalment, els nostres resultats descriuen estratègies estructurals guiades per objectius específics, en comptes de focalitzar-se en la maximització de la recompensa del joc (Capítol III). Gràcies a l’enginyós i novedós disseny experimental, el qual fa mímica d’escenaris ecològics incorporant estímuls naturalístics, alternatives múltiples i d’una recerca d’informació activa, aquest treball mostra estratègies de presa de decisions complexes, caracteritzades per l’adaptabilitat, l’anticipació i la capacitat d’integrar de manera aclaridora la informació interna i contextual. Aquesta tesi construeix les bases d’un marc conceptual per a l’estudi de la varietat de factors que modulen la presa de decisions dels humans en àmbits complexos.
ca
dc.description.abstract
Making decisions is an unavoidable yet challenging aspect of life. Amidst a sea of options, one must weigh valuable alternatives, dealing with the frustration of forgoing the majority of them and confront the anxiety of potential wrong choices. This challenge is further compounded by the limitations of finite internal (memory, attention, energy) and external resources (time, money) available for gathering information before reaching a decision. How, then, do individuals adeptly navigate these complexities? This research probes three distinctive cases demanding a subtle balance between efficient default behaviours and more resource-demanding but flexible strategies. It reveals humans' capacity to employ strategies aptly engaging costly cognitive control mechanisms or relying instead on prior knowledge (Chapter I). Additionally, these strategies adeptly consider available resources and environmental contexts, while embracing frugal heuristics (Chapter II). Furthermore, our results delineate structured search strategies driven by specific goals, transcending a mere focus on reward maximisation (Chapter III). Through novel experimental designs mirroring real-life scenarios with naturalistic stimuli, multiple alternatives, and active information search, this research unveils intricate decision-making strategies characterised by adaptability, anticipation, and judicious integration of contextual and intrinsic information. This work lays a foundational framework for understanding the multifaceted factors that modulate human choice behaviour in complex environments.
ca
dc.format.extent
249 p.
ca
dc.language.iso
eng
ca
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Decision-making
ca
dc.subject
EEG
ca
dc.subject
Cognitive-control
ca
dc.subject
Information search
ca
dc.subject
Fluctuations
ca
dc.subject
Presa de decisions
ca
dc.subject
Control cognitiu
ca
dc.subject
Cerca d'informació
ca
dc.subject
Fluctuacions
ca
dc.title
The price of deciding: balancing resource constraints for optimisation
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.8
ca
dc.contributor.authoremail
alice.vidal@upf.edu
ca
dc.contributor.director
Soto-Faraco, Salvador
dc.contributor.director
Moreno Bote, Ruben
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de Doctorat en Biomedicina


Documents

tav.pdf

23.22Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)