The Hajar Mountains of Southeastern Arabia: a laboratory to understand how reptile diversity is generated, distributed and maintained in arid environments

Author

Burriel Carranza, Bernat ORCID

Director

Carranza Gil-Dolz del Castellar, Salvador ORCID

Date of defense

2024-02-26

Pages

392 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Biomedicina

Abstract

This thesis provides new insights into the evolution of biodiversity in arid regions by exploring the patterns and drivers of reptile diversity in the Hajar Mountains of Southeastern Arabia. We first assemble a genomic dataset including the entire endemic reptile community to unravel the diversity, distribution and structure of reptiles at multiple biological scales. Then, we focus on four particular groups to assess the systematics of some selected taxa, to investigate the effects of gene flow on species delimitation, and to evaluate the conservation status of one of its most imperiled species. Results show that reptile diversity is greatly structured, with paleoclimate emerging as a determinant driver in the evolution of this montane arid community. We reveal high levels of cryptic diversity leading to the description of four new species of geckos, and show that coastal development is having a negative impact on the survival of a Critically Endangered species. Additionally, we evaluate the performance of the genomic techniques used in this thesis and discuss their strengths and limitations for species delimitation and description.


Aquesta tesi ofereix nous punts de vista en l’evolució de la biodiversitat en regions àrides, explorant els patrons i processos que afecten la diversitat de rèptils a les muntanyes dels Hajars del sud-est de la Península Aràbiga. Primer, generem un “dataset” genòmic incloent tota la comunitat endèmica de rèptils per descobrir la diversitat, la distribució i l’estructura dels rèptils a diverses escales biològiques. Després, ens centrem en quatre casos d’estudi amb la finalitat de determinar la sistemàtica d’alguns taxons concrets, investigar els efectes del flux genètic en la delimitació d’espècies i avaluar l’estat de conservació d’una de les espècies més amenaçades de les muntanyes. Els resultats mostren que la diversitat de rèptils està molt estructurada, amb el paleoclima emergint com a un procés determinant en la formació i evolució d’aquesta comunitat. També, desvelem alts nivells de diversitat críptica descrivint quatre noves espècies de dragons, i demostrem que el desenvolupament costaner està tenint un impacte negatiu en la supervivència d’una espècie que es troba en Perill Crític d’extinció. Finalment, avaluem les diferents tècniques genòmiques utilitzades en aquesta tesi i discutim les seves avantatges i limitacions per a la delimitació i descripció d’espècies.

Keywords

Reptiles; Arid environments; Arabia; Genomics; Biogeography; Rèptils; Aràbia; Ambients àrids; Genòmica; Biogeografia

Subjects

575 - General genetics. General cytogenetics

Documents

This document contains embargoed files until 2026-02-26

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)