Universitat de Lleida. Departament de Ciències de l'Educació
A l’era actual, on la tecnologia ha transformat radicalment la manera com interactuem, accedim a la informació i ens comuniquem, l’adquisició d’habilitats digitals, en concret per a l’escriptura acadèmica, s'ha convertit en una necessitat educativa crucial. Enlloc això és més evident que en l’àmbit universitari, context on la literacitat digital resulta un component essencial per assolir l’èxit acadèmic i, posteriorment, laboral. Des d’aquest punt de partida, aquesta investigació explora l’essència de la literacitat digital a la universitat, ressaltant el seu paper en la formació d’estudiants, uns estudiants que dominen les eines tecnològiques a nivell social, però que mostren dificultats per integrar-les a l'escriptura acadèmica. Així doncs, a partir d’aquests dos elements, composició escrita i tecnologies de la informació i la comunicació, aquesta tesi analitza la situació dels nous estudiants de la Universitat de Lleida per oferir propostes educatives que incideixin en el treball de la literacitat digital a la seva formació. Per això s'han analitzat les dades obtingudes del qüestionari del projecte Estudi de les Competències DIgitals de nou ingrés a la Universitat de Lleida (CODI) de Casanovas i Sanvicén (2016) i s'ha examinat la inclusió de la literacitat digital a les guies docents de diferents graus universitaris de la Universitat de Lleida. A partir de les dades analitzades, es proposa actuar en tres elements amb l’objectiu de millorar les competències dels estudiants universitaris i de fomentar la literacitat digital: canvi en el disseny curricular, èmfasi en la formació docent i necessitat de consens institucional. Sobre el disseny de plans d’estudi, se suggereix integrar les competències de literacitat digital en els continguts curriculars i considerar traçar una estratègia longitudinal que permeti el seu desenvolupament en totes les etapes educatives. En segon lloc, la formació docent s’ha notat com a clau per abordar la literacitat digital des de la perspectiva de la didàctica. Per això es proposa que, també de manera transversal, la formació dels formadors de formadors tingui en compte aquest element i el posi en relació amb la seva àrea d’especialitat. Finalment, cal destacar la necessitat d’un consens institucional, que crea, des de totes les instàncies educatives, que les competències associades a la literacitat digital són claus per al desenvolupament dels ciutadans del futur.
En la era actual, en la que la tecnología ha transformado radicalmente la forma en la que interactuamos, accedemos a la información y nos comunicamos, la adquisición de habilidades digitales, en concreto para la escritura académica, se ha convertido en una necesidad educativa crucial. En ningún lugar es esto más evidente que en el ámbito universitario, contexto en el que la literacidad digital resulta un componente esencial para lograr el éxito académico y, posteriormente, laboral. Desde este punto de partida, esta investigación explora la esencia de la literacidad digital en la universidad, resaltando su papel en la formación de estudiantes, unos estudiantes que dominan las herramientas tecnológicas a nivel social, pero que muestran dificultades en integrarlas en y para la escritura académica. Así pues, a partir de estos dos elementos, composición escrita y tecnologías de la información y la comunicación, esta tesis analiza la situación de los nuevos estudiantes de la Universitat de Lleida para ofrecer propuestas educativas que incidan en el trabajo de la literacidad digital en su formación. Para ello se han analizado los datos obtenidos del cuestionario del proyecto Estudi de les COmpetències DIgitals de nou ingrés a la Universitat de Lleida (CODI) de Casanovas y Sanvicén (2016) y se ha examinado la inclusión de la literacidad digital en las guías docentes de diferentes grados universitarios de la Universitat de Lleida. A partir de los datos analizados, se propone actuar en tres elementos con el objetivo de mejorar las competencias de los estudiantes universitarios y fomentar la literacidad digital: cambio en el diseño curricular, énfasis en la formación docente y necesidad de consenso institucional. Sobre el diseño de planes de estudio, se sugiere integrar las competencias de literacidad digital en los contenidos curriculares y considerar trazar una estrategia longitudinal que permita su desarrollo en todas las etapas educativas. En segundo lugar, la formación docente se ha notado como clave para abordar la literacidad digital desde la perspectiva de la didáctica. Por esta razón se propone que, también de manera transversal, la formación de los formadores de formadores tenga en cuenta este elemento y lo ponga en relación con su área de especialidad. Finalmente, se destaca la necesidad de un consenso institucional, que crea, desde todas las instancias educativas, que las competencias asociadas a la literacidad digital son realmente claves para el desarrollo de los ciudadanos del futuro.
In the current era, in which technology has radically transformed the way we interact, access information and communicate, the acquisition of digital skills, specifically for academic writing, has become a crucial educational necessity. Nowhere is this more evident than in the university environment, a context in which digital literacy is an essential component to achieve academic and, subsequently, professional success. On this basis, this research explores the essence of digital literacy at university, highlighting its role in the training of students who master technological tools at a social level, but show difficulties in integrating them into academic writing. Thus, based on these two elements, written composition and information and communication technologies, this thesis analyzes the situation of new students at Universitat de Lleida to offer educational proposals that affect the work of digital literacy in their training. To this end, the data obtained from the questionnaire of Estudi de les COmpetències DIgitals de nou ingrés a la Universitat de Lleida (CODI) project by Casanovas and Sanvicén (2016) have been analyzed and the inclusion of digital literacy in the teaching guides of different university degrees from Universitat de Lleida. Based on the analyzed data, it is proposed to act on three elements with the aim of improving the skills of university students and promoting digital literacy: change in curricular design, emphasis on teacher training and need for institutional consensus. Regarding the design of study plans, it is suggested to integrate digital literacy competencies into the curricular contents and consider drawing up a longitudinal strategy that allows their development in all educational stages. Secondly, teacher training has been noted as key to addressing digital literacy from the perspective of didactics. For this reason, it is proposed that, also in a transversal way, the training of trainers of trainers takes this element into account and relates it to their specialty area. Finally, the need for an institutional consensus is highlighted, who believes, from all educational levels, that the competencies associated with digital literacy are truly key to the development of the citizens of the future.
Competència digital; Escritura acadèmica digital; Literacitat digital; Competencia digital; Escritura académica digital; Literacidad digital; Digital competence; Digital academic writing; Digital literacy
378 - Ensenyament superior. Universitats
Didàctica de la Llengua i la Literatura