Economía de la Atención en redes sociales

Autor/a

Aldana Afanador, Pedro Nicolás

Director/a

Giraldo Luque, Santiago

Tutor/a

Giraldo Luque, Santiago

Data de defensa

2023-10-26

Pàgines

230 p.



Programa de doctorat

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Comunicació i Periodisme

Resum

La comunicació és un dels objectes d'estudi que s'han incorporat més a diferents àrees del saber, per la qual cosa avui dia ha representat per a l'investigador a l'àrea un repte. Cada cop més, es requereixen llenguatges de programació, big data, intel·ligència artificial, neuromàrqueting i altres sabers, que fan que la investigació es complexitzi. Aquesta nova característica obre l'oportunitat perquè la comunicació busqui nous enfocaments i metodologies que permetin desenvolupar la seva exploració dins d'un nou marc interdisciplinari. Dins aquesta nova perspectiva hi ha aquesta tesi doctoral que té com a objecte d'estudi l'Economia de l'Atenció a les xarxes socials, i que es desenvolupa en un ambient interdisciplinari entre la comunicació, les neurociències, la publicitat, el màrqueting i altres camps del saber. Així, aquest treball cerca, primer, la reconstrucció teòrica del concepte economia de l'atenció determinant els factors neurofisiològics que concentren l'atenció humana a les xarxes socials. Segon, establir el model de funcionament de l'economia de l'atenció en aquestes plataformes a partir de l'anàlisi de consum, la interacció i els continguts dels usuaris. I tercer, analitzar el fenomen examinant metodològicament noves tècniques i eines d'estudi per resoldre la pregunta de com mesurar l'atenció dels usuaris a les xarxes socials?


La comunicación es uno de los objetos de estudio que más se ha incorporado en diferentes áreas del saber, por lo que hoy en día ha representado para el investigador en el área un reto. Cada vez más, se requieren de lenguajes de programación, big data, inteligencia artificial, neuromarketing y otros saberes, que hacen que la investigación se complejice. Esta nueva característica abre la oportunidad para que la comunicación busque nuevos enfoques y metodologías que le permitan desarrollar su exploración dentro de un nuevo marco interdisciplinar. Dentro de esta nueva perspectiva se encuentra esta tesis doctoral que tiene como objeto de estudio a la Economía de la Atención en las redes sociales, y que se desarrolla en un ambiente interdisciplinar entre la comunicación, las neurociencias, la publicidad, el marketing y otros campos del saber. Así, este trabajo busca, primero, la reconstrucción teórica del concepto economía de la atención determinando los factores neurofisiológicos que concentran la atención humana en las redes sociales. Segundo, establecer el modelo de funcionamiento de la economía de la atención en estas plataformas a partir del análisis de consumo, interacción y contenidos de los usuarios. Y tercero, analizar el fenómeno examinando metodológicamente nuevas técnicas y herramientas de estudio para resolver la pregunta de ¿cómo medir la atención de los usuarios en las redes sociales?


Communication is one of the objects of study that has been most incorporated into different areas of knowledge, which is why today it has represented a challenge for the researcher in the area. Increasingly, programming languages, big data, artificial intelligence, neuromarketing, and other knowledge are required, which makes research more complex. This new feature opens the opportunity for communication to seek new approaches and methodologies that allow it to develop its exploration within a new interdisciplinary framework. Within this new perspective is this doctoral thesis whose object of study is the Attention Economy in social media, and which is developed in an interdisciplinary environment between communication, neurosciences, advertising, marketing, and other fields. of knowing. Thus, this work seeks: first, the theoretical reconstruction of the attention economy concept determining the neurophysiological factors that concentrate human attention in social media. Second, to establish the operating model of the attention economy on these platforms based on the analysis of user consumption, interaction, and content. And third, to analyze the phenomenon by methodologically examining new study techniques and tools to resolve the question of how to measure user attention on social media?

Paraules clau

Xarxes socials; Social media; Redes sociales; Comunicació; Communication; Comunicación; Economia de l'atenció; Attention economy; Economía de la atención

Matèries

316 - Sociologia. Comunicació

Àrea de coneixement

Ciències Socials

Documents

pnaa1de1.pdf

2.606Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)