Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria i Fisioteràpia
Introducció: La malaltia inflamatòria intestinal (MII) es defineix com un grup de trastorns inflamatoris crònics de causa desconeguda que afecten l'aparell digestiu. Les persones que pateixen aquestes malalties requereixen de cures expertes per a prevenir complicacions associades i millorar la seva qualitat de vida. En aquest context, les infermeres exerceixen un paper fonamental en la cura integral d'aquests pacients dins dels equips multidisciplinaris especialitzats. Objectiu: Identificar i avaluar l'impacte de l'avanç en les cures d'infermeria especialitzada per a millorar l'atenció i el maneig de les persones amb MII, a partir del treball en tres línies de recerca: I) la deshabituació al tabac dels persones amb MII i les competències de les infermeres que els atenen, II) el coneixement de l'estat actual de l'educació per a la salut en persones amb diagnòstic recent de MII, i III) l'anàlisi de la repercussió durant la pandèmia de COVID-19 en el treball de la infermera de la unitat d'atenció a les persones amb MII. Mètodes: En l'àrea de deshabituació al tabac i infermeria es va realitzar un assaig clínic aleatoritzat per a determinar l'eficàcia d'una intervenció motivacional, i un estudi descriptiu exploratori per a conèixer el nivell de competència en aquesta matèria. Per a conèixer l'estat actual de les intervencions en educació per a la salut en persones amb MII de recent diagnòstic es va elaborar una revisió sistemàtica exploratòria. I finalment, en l'estudi de l'impacte que va representar la pandèmia per COVID-19 en l'atenció infermera es va optar per un estudi observacional retrospectiu. Resultats: S'ha pogut demostrar com la infermera de pràctica avançada té un paper destacat en la seva funció com a garant de la promoció de la salut, amb la implantació d'un programa de deshabituació al tabac, sent necessari ampliar la formació sobre aquest tema per a poder millorar les competències per a dur-la a terme. Focalitzant l'atenció en la funció d'educació per a la salut, es pot concloure que hi ha un buit de coneixement en relació amb aquesta intervenció en l'atenció a persones recentment diagnosticades de MII. I, finalment, s'ha evidenciat la gran labor realitzada per part d'infermeria durant la fase aguda de la pandèmia de COVID-19, reforçant i visibilitzant el lideratge en el maneig de l'atenció a distància en les persones amb MII. Conclusions: Els resultats obtinguts en els diferents estudis han proporcionat informació per a plantejar estratègies que promoguin una gestió eficaç dels recursos, millorant la qualitat i l'efectivitat de les intervencions infermeres. Tot això ha permès visibilitzar el lideratge infermer en la cura a les persones amb MII.
Introducción: La enfermedad inflamatoria intestinal (EII) se define como un grupo de trastornos inflamatorios crónicos de causa desconocida que afectan al aparato digestivo. Las personas que padecen estas enfermedades requieren de cuidados expertos para prevenir complicaciones asociadas y mejorar su calidad de vida. En este contexto, las enfermeras desempeñan un papel fundamental en el cuidado integral de estos pacientes dentro de los equipos multidisciplinarios especializados. Objetivo: Identificar y evaluar el impacto del avance en los cuidados de enfermería especializada para mejorar la atención y el manejo de los pacientes con EII, a partir del trabajo en tres líneas de investigación: I) la deshabituación tabáquica de los personas con EII y las competencias de las enfermeras que los atienden, II) el conocimiento del estado actual de la educación para la salud en personas con diagnóstico reciente de EII, y III) el análisis de la repercusión durante la pandemia de COVID-19 en el trabajo de la enfermera de la unidad de atención a las personas con EII. Métodos: En el área de deshabituación tabáquica y enfermería se realizaron por un lado un ensayo clínico aleatorizado para determinar la eficacia de una intervención motivacional, y un estudio descriptivo exploratorio para conocer el nivel de competencia en esta materia. Para conocer el estado actual de las intervenciones en educación para la salud en personas con EII de reciente diagnóstico se elaboró una revisión sistemática exploratoria. Y finalmente, en el estudio del impacto que representó la pandemia por COVID-19 en la atención enfermera se optó por un estudio observacional retrospectivo. Resultados: Se ha podido demostrar cómo la enfermera de práctica avanzada tiene un papel destacado en su función como garante de la promoción de la salud, con la implantación de un programa de deshabituación tabáquica, siendo necesario ampliar la formación al respecto para poder mejorar las competencias para llevarla a cabo. Focalizando la atención en la función de educación para la salud, se puede concluir que hay un vacío de conocimiento en relación con dicha intervención en la atención a personas recién diagnosticadas de EII. Y, por último, se ha evidenciado la gran labor realizada por parte de enfermería durante la fase aguda de la pandemia de COVID-19, reforzando y visibilizando el liderazgo en el manejo de la atención a distancia en las personas con EII. Conclusiones: Los resultados obtenidos en los diferentes estudios han proporcionado información para plantear estrategias que promuevan una gestión eficaz de los recursos, mejorando la calidad y la efectividad de las intervenciones enfermeras. Todo ello ha permitido visibilizar el liderazgo enfermero en el cuidado a las personas con EII.
Introduction: Inflammatory bowel disease (IBD) is defined as a group of chronic inflammatory disorders of unknown ethology that affect the digestive tract. People suffering from these diseases require expert care to prevent associated complications and improve their quality of life. In this context, nurses play a key role in the comprehensive care of these patients within specialised multidisciplinary teams. Objective: To identify and evaluate the impact of advances in specialised nursing care to improve the care and management of IBD patients, based on work in three lines of research: I) smoking cessation in IBD patients and the nurses competencies com who care for them, II) knowledge of the current state of health education in newly diagnosed patients with IBD, and III) analysis of the impact during the COVID-19 pandemic on the work of the nurse in the IBD care unit. Methods: In the area of smoking cessation and nursing, a randomised clinical trial was conducted to determine the efficacy of a motivational intervention, and an exploratory descriptive study was carried out to determine the level of competencies in this area. A scoping review was carried out to determine the current state of health education interventions for people with newly diagnosed IBD. Finally, a retrospective observational study was chosen to study the impact of the COVID-19 pandemic on nursing care. Results: It has been possible to demonstrate how the advanced practice nurse has a prominent role in its function as a guarantor of health promotion, with the implementation of a smoking cessation programme, and it is necessary to extend training in this respect to improve the competencies to carry it out. About health education, it can be concluded that there is a knowledge gap in relation to this intervention in the care of people newly diagnosed with IBD. And, finally, the great work carried out by nurses during the acute phase of the COVID-19 pandemic has been evidenced, reinforcing, and making visible the leadership in the management of remote care in people with IBD. Conclusions: The results obtained in the different studies have provided information to propose strategies that promote efficient management of resources, improving the quality and effectiveness of nursing interventions. All of this has made nursing leadership in the care of people with IBD more visible.
Infermeria Pràctica Avançada; Malaltia Inflamatoria Intestinal; Cures infermeria; Enfermería Práctica Avanzada; Enfermedad Inflamatoria Intestinal; Cuidados enfermería; Advanced Nurse; Inflammatory Bowel disease; Nursing care
614 - Higiene i salut pública. Contaminació. Prevenció d'accidents. Infermeria
Infermeria