Integrating computational techniques for enhanced understanding of protein-protein interactions and the human interactome

Author

Bota, Patricia Mirela ORCID

Director

Oliva Miguel, Baldomero ORCID

Fernandez Fuentes, Narcis ORCID

Date of defense

2024-05-21

Pages

92 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Biomedicina

Abstract

Protein-protein interactions (PPIs) are fundamental in driving biological processes and maintaining life’s diverse functions. They play a key role in cellular regulation, facilitating our understanding of both basic biological mechanisms and disease pathology. Researching PPIs is crucial for molecular-level insights, influencing drug development and therapeutic strategies for various diseases. In this thesis, we first present Galaxy InteractoMIX, a comprehensive computational platform that facilitates the study of PPIs. Additionally, the thesis introduces CM2D3, a method designed to enrich the human interactome with structural models of protein complexes. Finally we studied the NLRP3 complex, addressing its complex structure and providing insights into its role in immune response and showcased the adaptability of methodologies presented in the thesis for broader applications in studying protein complexes, particularly within the NLRP family.


Les interaccions proteïna-proteïna (PPIs) són fonamentals per impulsar els processos biològics i mantenir les diverses funcions de la vida. Juguen un paper clau en la regulació cel·lular, facilitant la nostra comprensió tant dels mecanismes biològics bàsics com de la patologia de les malalties. La investigació de les PPIs és crucial per a obtenir una comprensió a nivell molecular, influenciant el desenvolupament de fàrmacs i les estratègies terapèutiques per a diverses malalties. En aquesta tesi, presentem primer Galaxy InteractoMIX, una plataforma computacional completa que facilita l’estudi de les PPIs. A més, la tesi introdueix CM2D3, un mètode dissenyat per enriquir l’interactoma humà amb models estructurals de complexos proteics. Finalment, hem estudiat el complex NLRP3, abordant la seva estructura complexa i proporcionant idees sobre el seu paper en la resposta immunitària. Aquest treball mostra l’adaptabilitat de les metodologies presentades en la tesi per a aplicacions més àmplies en l’estudi de complexos proteics, particularment dins de la família NLRP.

Keywords

Protein-protein interactions; Interactomics; Comparative modeling; Docking; Protein complexes; Interaccions proteïna-proteïna; Interactòmica; Modelatge comparatiu; Ancoratge; Complexos proteics

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Documents

tpmb.pdf

16.21Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)