Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social
Aquesta tesi doctoral aborda comparativament dos processos revolucionaris en els quals el moviment anarquista va ser el protagonista i van tenir com a denominador comú un espai regional dins d'un context bèl·lic a la primera meitat del segle XX. En el primer cas, el sud-est d'Ucraïna al llarg dels anys 1917-1921 i amb el makhnovisme com a protagonista; mentre que el segon, el nord-est d'Espanya durant el període 1936-1939 amb el cenetisme-faisme com a protagonista. En una perspectiva d'història comparada s'analitzen el projecte teòric i la praxis del makhnovisme i del cenetisme-faisme aplicats a l'àmbit territorial, polític, militar, econòmic i cultural, així com les connexions que van existir entre tots dos moviments en aquests camps. Per això, s'analitzen els èxits i les derrotes d'aquests projectes, com es van adaptar i reaccionar davant les circumstàncies i contextos respectius per convertir-se en dos dels episodis més rellevants de la història del moviment anarquista i, per extensió, de la història del moviment obrer, la història europea i la història mundial de la primera meitat del segle XX. Aquesta tesi posa èmfasi en els nexes en comú i diferencials que van caracteritzar la trajectòria de tots dos models.
Esta tesis doctoral aborda comparativamente dos procesos revolucionarios en los que el movimiento anarquista fue protagonista y que presentaron como común denominador un marco regional dentro de un contexto bélico en la primera mitad del siglo XX. En el primer caso, en el sureste de Ucrania durante los años 1917-1921 y con el makhnovismo como protagonista; el segundo en el nordeste de España durante el periodo 1936-1939 con el cenetismo-faísmo como protagonista. En una perspectiva de historia comparada se analizan el proyecto teórico y la praxis del makhnovismo y del cenetismo-faísmo aplicados en el ámbito territorial, político, militar, económico y cultural, así como las conexiones que existieron entre ambos movimientos en estos campos. Por ello, se afrontan los éxitos y los fracasos de estos proyectos, cómo se amoldaron y reaccionaron ante las circunstancias y contextos respectivos, para convertirse en dos de los episodios más relevantes de la historia del movimiento anarquista y, por extensión, de la historia del movimiento obrero, la historia europea y la historia mundial de la primera mitad del siglo XX. Esta tesis sitúa su acento en los puntos comunes y diferenciales que caracterizaron la trayectoria de ambos modelos.
This doctoral thesis compares two revolutionary processes in which the anarchist movement was protagonist and which had as a common denominator a regional framework within a war context in the first half of the 20th century. In the first case, in the southeast of Ukraine during the years 1917-1921 and with the makhnovism as protagonist; while that in the northeast of Spain, during the period 1936-1939 with the cenetism-faísm as one of the main actors. In a comparative history perspective, they analyse the theoretical and practical project of makhnovism and cenetism-faísm applied in territorial, political, military, economic and cultural terms, as well as the connections that existed between both movements in these fields. Therefore, they face the successes and failures of these projects, how they adapted and reacted to the circumstances and contexts respectively to become two of the most relevant episodes of the history of anarchist movement and, by extension, of the history of working class, European and world history in the first half of the 20th century. This thesis focuses on the common points and differences that characterized both models' trajectory.
Anarquisme; Anarchism; Anarquismo
94 - Història general i per països
Ciències Socials