Nous mecanismes moleculars i noves estratègies terapèutiques per a la conservació de la funció hepàtica en la malaltia crònica del fetge i la lesió hepàtica aguda

Autor/a

Córdoba Jover, Bernat

Director/a

Morales Ruiz, Manuel

Tutor/a

Morales Ruiz, Manuel

Data de defensa

2024-01-29

Pàgines

151 p.



Departament/Institut

Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

Resum

[cat] a) HIPÒTESIS Hipòtesi 1: En situacions d’estrès oxidatiu elevat en el fetge, la regeneració hepàtica es veu afectada negativament degut a que les espècies reactives d’oxigen regulen molts factors que intervenen en aquest procés. Per tant, les nanopartícules d’òxid de ceri, gràcies a les seves propietats catalítiques, poden millorar la regeneració hepàtica mitjancant la reducció dels nivells d’espècies reactives d’oxigen. Hipòtesi 2: El factor nuclear TCF20 és una diana d’Akt molt conservada a nivell evolutiu i degut a la seva capacitat de regular l’expressió gènica de diversos factors com Sp1 i Ets1 que estan relacionats amb la síntesi del col·lagen, pot tenir diverses funcions mes enllà de les descrites a la bibliografia relacionades amb la neurogènesi, inclosa la regulació de la fibrogènesi i el metabolisme. b) OBJECTIUS: En el context de l'etapa avançada de la malaltia hepàtica, hi ha una substitució important d’hepatòcits funcionals per teixit fibròtic que condueixen a la degeneració de la funció i la pèrdua de mecanismes associats a la regeneració i al manteniment de l’homeostasi hepàtica. Per tant, urgeix desenvolupar noves estratègies terapèutiques dirigides a millorar la regeneració hepàtica i la funció hepàtica (Objectiu 1) i obtenir nous coneixements sobre els mecanismes moleculars implicats en la progressió de la malaltia hepàtica (Objectiu 2).

Paraules clau

Malalties del fetge; Enfermedades del higado; Liver diseases; Regeneració (Biologia); Regeneración (Biología); Regeneration (Biology); Nanomedicina; Nanomedicine; Ceri (Element químic); Cerio; Cerium

Matèries

616.4 - Patologia del sistema limfàtic, òrgans hematopoètics, endocrins

Àrea de coneixement

Ciències de la Salut

Nota

Programa de Doctorat en Medicina i Recerca Translacional / Tesi realitzada a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)

Documents

BCJ_TESI.pdf

18.78Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)