Desarrollo sustentable del turismo. Desafíos para la gestión municipal en zonas de interés turístico en Chile

Author

Rivas Ortega, Humberto

Director

Alonso Logroño, María Pilar

Tutor

Blanc Altemir, Antonio

Date of defense

2024-05-24

Pages

419 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals

Abstract

El desenvolupament sustentable del turisme és un desafiament que enfronten les autoritats locals a totes les destinacions turístiques. A Xile s'han delimitat zones d'interès turístic (ZOIT) per impulsar plans d'inversió a escala local. En aquestes zones, les municipalitats compleixen una funció clau per liderar el procés de planificació i enfronten bretxes en tots els àmbits de la sustentabilitat. En aquesta investigació s'analitzen l'evolució d'aquestes zones i s'aplica un model de gestió per enfortir les competències internes de les municipalitats, donar suport a la capacitat de lideratge i reduir bretxes en els àmbits de sostenibilitat ambiental, sociocultural, econòmica i de gestió interna. La seva implementació a diferents municipalitats de Xile ha demostrat que la voluntat política de les autoritats locals és un factor clau per respondre als reptes d'un desenvolupament turístic responsable.


El desarrollo sustentable del turismo es un desafío que enfrentan las autoridades locales en todos los destinos turísticos. En Chile se han delimitado Zonas de Interés Turístico (ZOIT) para impulsar planes de inversión a escala local. En estas zonas las municipalidades cumplen una función clave para liderar el proceso de planificación y enfrentan brechas en todos los ámbitos de la sustentabilidad. En esta investigación se analizan la evolución de estas zonas y se aplica un modelo de gestión para fortalecer las competencias internas de las municipalidades, respaldar su liderazgo y reducir brechas en los ámbitos de sustentabilidad ambiental, sociocultural, económica y de gestión interna. Su implementación en distintas municipalidades de Chile ha demostrado que la voluntad política de las autoridades locales es un factor clave para responder a los desafíos de un desarrollo turístico responsable.


The sustainable development of tourism is a challenge faced by local authorities in all tourist destinations. In Chile, Zones of Tourist Interest (ZOIT) have been delimited to promote investment plans at a local level. In these areas, municipalities play a key role in leading the planning process and face gaps in all areas of sustainability. This research analyzes the evolution of these areas and applies a management model to strengthen the internal competencies of municipalities, support their leadership and reduce gaps in the areas of environmental, sociocultural, economic and internal management sustainability. Its implementation in different municipalities in Chile has shown that the political will of local authorities is a key factor in responding to the challenges of responsible tourism development.

Keywords

Turisme; Gestió; Municipalitat; Turismo; Gestión; Municipalidad; Tourism; Management; Municipality

Subjects

91 - Geography. Exploration of the Earth and of individual countries. Travel. Regional geography

Documents

Thro1de1.pdf

10.91Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)