Evaluación y seguimiento mediante ecografía 3D del área de hiato en embarazo y postparto

Autor/a

Quintero Polly, Gabriela Tibisay

Director/a

Carreras Collado, Ramón

Graupera Nicolau, Maria Betlem

Tutor/a

Gil Moreno, Antonio, 1965-

Data de defensa

2024-04-12

Pàgines

164 p.



Programa de doctorat

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia

Resum

L'objectiu d'aquest estudi és establir la repercussió anatòmica de l'embaràs i el part sobre el sòl pèlvic, avaluant les variacions dels paràmetres ecogràfics, relacionant-los amb les característiques demogràfiques de les pacients i amb la via del part. Hem realitzat un estudi retrospectiu en 201 dones a qui se'ls havia realitzat ecografia transperineal 2D/3D a l'inici de la gestació, i al postpart, al Servei de Diagnòstic Ginecològic per Imatge de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona, entre els anys 2015 i 2017. Les pacients incloses mostren una mitjana d'edat de 36 anys i un IMC de 23. Un 70% d'aquestes dones eren nul·lípares i un 30% multípares. El pes mitjà dels nadons va ser de 3,300 grams. El paràmetre ecogràfic que mostra més canvi és el mesurament de l'àrea de hiat a Valsalva. El part vaginal és el que presenta més modificació dels paràmetres ecogràfics, sent major en el part operatori. Totes les variables ecogràfiques estudiades han presentat modificacions estadísticament significatives independentment del tipus de part. L'ecografia 3D mostra canvis anatòmics a terra pèlvic de la dona abans i després de l'embaràs i el part.


El objetivo de este estudio es establecer la repercusión anatómica del embarazo y parto sobre el suelo pélvico, evaluando las variaciones de los parámetros ecográficos, relacionándolos con las características demográficas de las pacientes y con la vía del parto. Hemos realizado un estudio retrospectivo en 201 mujeres a quienes se les había realizado ecografía transperineal 2D/3D al inicio de la gestación, y en el postparto, en el Servicio de Diagnóstico Ginecológico por Imagen del Hospital Universitario Dexeus de Barcelona, entre los años 2015 y 2017. Las pacientes incluidas muestran una media de edad de 36 años y un IMC de 23. Un 70 % de estas mujeres eran nulíparas, y un 30% multíparas. El peso medio de los recién nacidos fue de 3,300 gramos. El parámetro ecográfico que muestra mayor cambio es la medición del área de hiato en Valsalva. El parto vaginal es el que presenta mayor modificación de los parámetros ecográficos, siendo mayor en el parto operatorio. Todas las variables ecográficas estudiadas han presentado modificaciones estadísticamente significativas independientemente del tipo de parto. La ecografía 3D muestra cambios anatómicos en el suelo pélvico de la mujer antes y después del embarazo y el parto.


The objective of this study is to establish the anatomical impact of pregnancy and childbirth on the pelvic floor, evaluating the variations in ultrasound parameters, relating them to the demographic characteristics of the patients and the route of delivery. We have carried out a retrospective study in 201 women who had undergone 2D/3D transperineal ultrasound at the beginning of pregnancy, and in the postpartum, in the Gynecological Diagnostic Imaging Service of the Dexeus University Hospital of Barcelona, between 2015 and 2017. The patients included have an average age of 36 years and a BMI of 23. 70% of these women were nulliparous, and 30% were multiparous. The average weight of the newborns was 3,300 grams. The ultrasound parameter that shows the greatest change is the measurement of the hiatus area in Valsalva. Vaginal delivery is the one that presents the greatest modification of ultrasound parameters, being greater in operative delivery. All the ultrasound variables studied have presented statistically significant changes regardless of the type of delivery. 3D ultrasound shows anatomical changes in a woman's pelvic floor before and after pregnancy and childbirth.

Paraules clau

Sòl pelvià; Pelvic floor; Suelo pélvico; Àrea de hiat; Hiatus area; Área de hiato; Ecografia transperineal; Transperineal ultrasound; Ecografía transperineal

Matèries

618 - Ginecologia. Obstetricia

Àrea de coneixement

Ciències de la Salut

Documents

gqp1de1.pdf

5.803Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)