Political Ideology, Power, and Contradictions in the Chinese Popular Cinema: from the 2012 Turn to Nowadays

Author

Sun, Yixin

Director

Ollé, Manuel ORCID

Date of defense

2024-03-19

Pages

323 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Humanitats

Abstract

Since President Xi Jinping assumed office in 2012, there has been a notable shift in Chinese popular cinema. This thesis seeks to address a gap in existing literature by investigating the connections between cinema, political ideology, and power dynamics, particularly from 2012 onward. The project adopts a critical-theoretical approach, drawing on thinkers from Marx to Habermas, with a focus on cinema within its sociopolitical contexts and power relations as the primary theoretical and methodological frameworks for studying Chinese popular cinema. In this context, I view Chinese popular cinema as an ideological institution a collection of participations that engages with the Chinese mass audience and both reflects and shapes the socio-political reality. To explore this, I have selected six of the top-grossing movies in China to analyze to reveal how cinematic narratives not only mirror but also perpetuate societal power dynamics and ideological constructs. This exploration contributes to a deeper understanding of the intricate dimensions of Chinese popular cinema within the broader global landscape of film studies.


Des que el president Xi Jinping va assumir el càrrec el 2012, ha hagut un canvi notable en el cinema popular xinès. Aquesta tesi busca abordar una bretxa en la literatura existent investigant les connexions entre el cinema, la ideologia política i les dinàmiques de poder, especialment a partir de 2012. El projecte adopta un enfocament crític-teòric, basant-se en pensadors des de Marx fins a Habermas, amb un enfocament en el cinema dins els seus contextos sociopolítics i les relacions de poder com a marcs teòrics i metodològics principals per estudiar el cinema popular xinès. En aquest context, considero el cinema popular xinès com una institució ideològica, una col·lecció de participacions que interactua amb l'audiència massiva xinesa i reflecteix i, alhora, dóna forma a la realitat sociopolítica. Per explorar això, he seleccionat sis de les pel·lícules amb majors ingressos a la Xina per analitzar-les, revelant com les narratives cinematogràfiques no només reflecteixen, sinó que també perpetuen les dinàmiques de poder i les construccions ideològiques de la societat. Aquesta exploració contribueix a una comprensió més profunda de les complexes dimensions del cinema popular xinès dins el panorama global dels estudis cinematogràfics.


Desde que el presidente Xi Jinping asumió el cargo en 2012, ha habido un cambio notable en el cine popular chino. Esta tesis busca abordar una brecha en la literatura existente al investigar las conexiones entre el cine, la ideología política y las dinámicas de poder, especialmente a partir de 2012. El proyecto adopta un enfoque crítico-teórico, basándose en pensadores desde Marx hasta Habermas, con un énfasis en el cine en sus contextos socio-políticos y las relaciones de poder como los marcos teóricos y metodológicos principales para estudiar el cine popular chino. En este contexto, considero al cine popular chino como una institución ideológica, una colección de participaciones que interactúa con la audiencia masiva china y refleja y, al mismo tiempo, moldea la realidad socio-política. Para explorar esto, he seleccionado seis de las películas con mayores ingresos en China para analizar, revelando cómo las narrativas cinematográficas no solo reflejan, sino también perpetúan las dinámicas de poder y las construcciones ideológicas de la sociedad. Esta exploración contribuye a una comprensión más profunda de las complejas dimensiones del cine popular chino dentro del panorama global de los estudios cinematográficos.

Keywords

Chinese popular cinema; Political ideology; Power relations; Film analysis; Cinema popular xinès; Ideologia política; Relacions de poder; Anàlisi cinematogràfica; Cine popular chino; Ideología política; Relaciones de poder; Análisis cinematográfico

Subjects

94 - General history

Documents

This document contains embargoed files until 2026-03-19

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)