La millora del nivell de comprensió lectora en llengua catalana mitjançant l'ús de les tecnologies de l'aprenentatge i el coneixement

Autor/a

Buendia Barberà, Marina

Director/a

Holgado García, José Benito

Data de defensa

2024-06-18

Pàgines

104 p.



Departament/Institut

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Pedagogia

Resum

L’aprenentatge de la lectura i el control del procés l ector es donen al llarg de la vida. La comprensió n’és un dels seus pilars principals. Per això, un dels conflictes que pot trobar l’alumnat quan s’enfronta a un text és no tenir un coneixement prou ampli de la llengua en la qual està escrit. Ar rel d’aquesta possible dificultat, s’escullen les Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement amb l’objectiu principal d’analitzar la seva eficàcia en la millora del nivell de comprensió lectora en llengua catalana de l’alumnat d’Educació Pr imària amb i sense dificultats. Dins del paradigma positivista, la investigació s’ha focalitzat com un estudi de cas, perqu è té com a finalitat comprendre i interpretar una realitat educativa concreta. Es van escollir els recursos digitals tecnolò gics i la plataforma digital educativa per a treballar la comprensió lectora, i el test PIRLS i l’Avaluació de la Comprensió Lectora (ACL, Català et al., 1996) com a pretest i post-test per avaluar-ne el nivell. Els resultats sorgits mostren una m illora del nivell de comprensió lectora en llengua catalana en un curt període de temps.


El aprendizaje d e la lectura y el control del proceso lector se dan a lo largo de la vida. Uno de los conflictos que puede encontrar el alu mnado cuando se enfrenta a un texto es no tener un conocimiento suficientemente amplio de la lengua en la cual está escrito. A raíz de esta posible dificultad, se escogen las Tecnologías del Aprendizaje y el Conocimiento (TAC) con el o bjetivo principal de analizar su eficacia en la mejora del nivel de comprensión lectora en lengua catalana del alumnado de Educación Primaria con y sin dificultad. Dentro del paradigma positivista, la investigación se ha focalizado como un estudio de caso, ya que tiene como finalidad comprender e interpretar una realidad educativa concreta. Se escogieron los recursos digitales tecnológicos y la plataforma digital educativa para trabajar la comprensión lectora, y el test PIRL S y la Evaluación de la Comprensión Lectora (Català et al., 1996) como pre-test y post-test para evaluar dicho nivel. L os resultados surgidos, muestran una mejora del nivel de comprensión lectora en lengua catalana en un corto período de tiempo.


The knowledge of the reading and the control of the reading process are developed throughout life and the reading comprehension is one of its main pillars. One of t he conflict that the students can find when they face a text, is not to have the enough knowledge of the language in whi ch is written. As a result of this possible difficult, this work is originated and Learning and Knowledge Technologies are chosen with the main objective of analyse its efficacy in the improvement of reading comprehension level in Catalan La nguage of Primary School student body with and without difficulties. In the positive paradigm, the investigation has focu sed like a study case, because it has the purpose of understanding and interpreting a specific educational reality. The d igital technological resources and the digital educational platform were chosen to work the reading comprehension, and the test PIRLS and the Reading Comprehension Assessment (Català et al., 1996) like pre-test and post-test to evaluat e the level. The emerging results show an improvement of the reading comprehension level in Catalan Language in a s hort period of time.

Paraules clau

Llengua catalana; Comprensió lectora; Tecnologies de l'Aprenentatge; Tecnologías del Aprendizaje; Catalan Language; Reading Comprehension; ICT

Matèries

373 - Ensenyament primari i secundari; 81 - Lingüística i llengües

Àrea de coneixement

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

TESI Marina Buendia Barberà.pdf

3.713Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)