Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psiquiatria
L'objectiu és aprofundir en el coneixement de l'Atenció Centrada al Pacient al Trastorn per Consum de Substàncies. Per això ens centrarem en aspectes relacionats amb aquesta com són la Presa de Decisions Compartida, les preferències de participació durant el procés clínic i el grau d'activació dels pacients. S'analitzarà la correlació i la mútua interacció entre les variables i les comorbiditats psiquiàtriques en pacients amb trastorn per ús, substàncies i com aquestes es relacionen amb l'evolució, la vinculació al tractament i el pronòstic d'aquests pacients. La primera part de la tesi se centra a avaluar les diferències existents a les preferències i percepció de participació en la presa de decisions així com el grau d'activació i la seva relació amb el tipus de substància consumida, diferències sociodemogràfiques, comorbiditat psiquiàtrica i temps de vinculació al tractament mitjançant una anàlisi transversal dels correlats. Es va concloure la majoria dels pacients amb TCS volen participar en el tractament i aquells amb perfils clínics més lleus prefereixen un paper actiu. Els pacients que prefereixen o perceben un rol compartit o passiu no van mostrar diferències rellevants. La segona part de lestudi és un estudi de cohorts que se centra a avaluar les preferències sobre la participació en la presa de decisions, el grau de TDC percebut i dactivació dels pacients; i com aquests factors influeixen en la vinculació al tractament, el compliment farmacològic i el consum de substàncies durant un any de seguiment a un centre ambulatori. No es van trobar associacions significatives entre les variables decisionals ni el grau dactivació amb els resultats avaluats. La majoria dels pacients amb TCS preferien i percebien estar involucrats en el procés de presa de decisions sobre el tractament. Aquells pacients que percebien una implicació més gran de la desitjada podrien experimentar un excés de responsabilitat que podria influir negativament en la continuació del tractament i en el consum de substàncies. Es pot concloure que els pacients amb consum de substàncies volen participar en el procés terapèutic, encara que la majoria compartint la responsabilitat amb el professional. És important saber de quina forma i en quin grau volen participar, ja que les característiques dels pacients es relacionen amb diferències en relació amb les seves preferències de participació, arribant fins i tot a associar-se amb pitjors resultats si les preferències no coincideixen amb la realitat.
El objetivo es profundizar en el conocimiento de la Atención Centrada en el Paciente en el Trastorno por Consumo de Sustancias. Para ello nos centraremos en aspectos relacionados con ésta como son la Toma de Decisiones Compartida, las preferencias de participación durante el proceso clínico y el grado de activación de los pacientes. Se analizará la correlación y mutua interacción entre las variables y las comorbilidades psiquiátricas en pacientes con trastorno por uso, sustancias y cómo éstas se relacionan con la evolución, vinculación al tratamiento y pronóstico de estos pacientes. La primera parte de la tesis se centra en evaluar las diferencias existentes en las preferencias y percepción de participación en la toma de decisiones así como el grado de activación y su relación con el tipo de sustancia consumida, diferencias sociodemográficas, comorbilidad psiquiátrica y tiempo de vinculación al tratamiento mediante un análisis transversal de los correlatos. Se concluyó la mayoría de los pacientes con TCS quieren participar en su tratamiento y aquellos con perfiles clínicos más leves prefieren un papel activo. Los pacientes que prefieren o perciben un rol compartido o pasivo no mostraron diferencias relevantes. La segunda parte del estudio es un estudio de cohortes que se centra en evaluar las preferencias sobre la participación en la toma de decisiones, el grado de TDC percibido y de activación de los pacientes; y cómo estos factores influyen en la vinculación al tratamiento, el cumplimiento farmacológico y el consumo de sustancias durante un año de seguimiento en un centro ambulatorio. No se encontraron asociaciones significativas entre las variables decisionales ni el grado de activación con los resultados evaluados. La mayoría de los pacientes con TCS preferían y percibían estar involucrados en el proceso de toma de decisiones sobre su tratamiento. Aquellos pacientes que percibían una mayor implicación de la deseada podrían experimentar un exceso de responsabilidad que podría influir negativamente en la continuación del tratamiento y en el consumo de sustancias. Se puede concluir que los pacientes con consumo de sustancias desean participar en su proceso terapéutico, aunque la mayoría compartiendo la responsabilidad con el profesional. Es importante saber de que forma y en que grado desean participar, ya que las características de los pacientes se relacionan con diferencias en relación a sus preferencias de participación, llegando incluso a asociarse con peores resultados si las preferencias no coinciden con la realidad.
The objective is to deepen the knowledge of Patient-Centered Care in Substance Use Disorder. To do this, we will focus on aspects related to this such as Shared Decision Making, participation preferences during the clinical process and the degree of patient activation. The correlation and mutual interaction between the variables and psychiatric comorbidities in patients with substance use disorder will be analyzed and how these are related to the evolution, link to treatment and prognosis of these patients. The first part of the thesis focuses on evaluating the existing differences in preferences and perception of participation in decision-making as well as the degree of activation and its relationship with the type of substance consumed, sociodemographic differences, psychiatric comorbidity and bonding time. to treatment through a cross-sectional analysis of correlates. It was concluded that the majority of patients with SUD want to participate in their treatment and those with milder clinical profiles prefer an active role. Patients who prefer or perceive a shared or passive role did not show relevant differences. The second part of the study is a cohort study that focuses on evaluating preferences regarding participation in decision-making, the degree of perceived DBT and activation of patients; and how these factors influence treatment engagement, medication adherence, and substance use during a year of follow-up in an outpatient setting. No significant associations were found between the decisional variables or the degree of activation with the evaluated results. Most SUD patients preferred and perceived being involved in the decision-making process about their treatment. Those patients who perceived greater involvement than desired could experience excess responsibility that could negatively influence the continuation of treatment and substance use. It can be concluded that patients with substance abuse want to participate in their therapeutic process, although the majority share responsibility with the professional. It is important to know in what way and to what degree they wish to participate, since the characteristics of the patients are related to differences in relation to their participation preferences, even being associated with worse results if the preferences do not coincide with reality.
Presa de decisions compartida; Shared decision making; Toma de decisiones compartidas
616.89 - Psiquiatria. Psicopatologia
Ciències de la Salut