Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació
L'educació superior online (ESOL) de Xile, és part d'un sistema educatiu que passa per un moment soci-històric marcat per importants canvis normatius i per la potència de moviments socials que clamen per una educació de qualitat, amb focus en l'equitat i amb perspectiva de gènere. Com a part d'un món postpandèmic i de l'accelerada digitalització de la vida, aquesta modalitat d'estudis ha tingut un creixement sense comparació en els últims anys. No obstant això, l'educació en línia continua estant relegada als marges de les transformacions en el sistema educatiu. Sobre ella es mantenen prejudicis sobre la seva qualitat i prima una mirada instrumental que invisibilitza els seus abastos socials. Aquesta recerca analitza la qualitat de la ESOL a Xile a partir de diferents mirades i explora les possibilitats d'incorporar una perspectiva de gènere contextualitzada al ciberespai com a dimensió de qualitat. L'enfocament metodològic combina tècniques qualitatives i quantitatives a fi de comprendre en profunditat un context poc estudiat. Per a això, realitzem una revisió sistemàtica de literatura, entrevistes a agents polítics (n=4) i responsables d'àrees vinculades a la ESOL (n=50), i apliquem qüestionaris a estudiants (n=3.576) i docents (n=789) en 18 institucions d'educació superior amb programes de grau en modalitat en línia. Els resultats d'aquesta recerca es presenten a través d'un compendi de cinc articles publicats o enviats a revistes rellevants en els camps d'estudi. En síntesi, les principals troballes posen de manifest la necessitat d'ampliar les perspectives sobre la qualitat de la ESOL, a partir de la incorporació de temàtiques pròpies de la modalitat i de cara a visibilitzar en els entorns educatius digitals els desafiaments actuals del ciberespai quant a bretxes, conflictes i ús responsable de les tecnologies. Així, proposem un marc conceptual ciberfeminista que possibiliti la traducció de l'enfocament de gènere a l'educació en línia i amb això, enriqueixi els punts de vista sobre la qualitat educativa, contribuint a la seva millora.
La educación superior online (ESOL) de Chile, es parte de un sistema educativo que pasa por un momento sociohistórico marcado por importantes cambios normativos y por la potencia de movimientos sociales que claman por una educación de calidad, con foco en la equidad y con perspectiva de género. Como parte de un mundo postpandémico y de la acelerada digitalización de la vida, esta modalidad de estudios ha tenido un crecimiento sin paragón en los últimos años. Sin embargo, la educación online sigue estando relegada a los márgenes de las transformaciones en el sistema educativo. Sobre ella se mantienen prejuicios sobre su calidad y prima una mirada instrumental que invisibiliza sus alcances sociales. Esta investigación analiza la calidad de la ESOL en Chile a partir de distintas miradas y explora las posibilidades de incorporar una perspectiva de género contextualizada al ciberespacio como dimensión de calidad. El enfoque metodológico combina técnicas cualitativas y cuantitativas a fin de comprender en profundidad un contexto poco estudiado. Para ello, realizamos una revisión sistemática de literatura, entrevistas a agentes políticos (n=4) y responsables de áreas vinculadas a la ESOL (n=50), y aplicamos cuestionarios a estudiantes (n=3.576) y docentes (n=789) en 18 instituciones de educación superior con programas de grado en modalidad online. Los resultados de esta investigación se presentan a través de un compendio de cinco artículos publicados o enviados a revistas relevantes en los campos de estudio. En síntesis, los principales hallazgos ponen de manifiesto la necesidad de ampliar las perspectivas sobre la calidad de la ESOL, a partir de la incorporación de temáticas propias de la modalidad y de cara a visibilizar en los entornos educativos digitales los desafíos actuales del ciberespacio en cuanto a brechas, conflictos y uso responsable de las tecnologías. Así, proponemos un marco conceptual ciberfeminista que posibilite la traducción del enfoque de género a la educación online y con ello, enriquezca los puntos de vista sobre la calidad educativa, contribuyendo a su mejora.
Online higher education (OHE) in Chile is part of an education system that is going through a socio-historical moment marked by important regulatory changes and by the power of social movements that are calling for quality education, with a focus on equity and a gender perspective. As part of a post-pandemic world and the accelerated digitalisation of life, this mode of study has seen unparalleled growth in recent years. However, online education is still relegated to the margins of transformations in the education system. There are still prejudices about its quality and an instrumental approach that makes its social scope invisible. This research analyses the quality of OHE in Chile from different perspectives and explores the possibilities of incorporating a gender perspective contextualised to cyberspace as a dimension of quality. The methodological approach combines qualitative and quantitative techniques to gain an in-depth understanding of a context that has been little studied. We conducted a systematic literature review, interviewed policy makers (n=4) and OHE managers (n=50), and applied questionnaires to students (n=3,576) and teachers (n=789) in 18 Chilean higher education institutions with online degree programmes. The results of this research are presented through a compendium of five articles published or submitted to relevant journals in the fields of study. In summary, the main findings highlight the need to broaden perspectives on the quality of OHE, based on the incorporation of issues specific to the modality and to make visible in digital educational environments the current challenges of cyberspace in terms of gaps, conflicts and responsible use of technologies. Thus, we propose a cyberfeminist conceptual framework that enables the translation of the gender approach to online education and thus enriches the views on educational quality, contributing to its improvement.
Educació superior en línia; Online higher education; Educación superior online; Ciberfeminisme; Cyberfeminism; Ciberfeminismo; Qualitat en educació; Quality in education; Calidad en educación
371 - Organització i gestió de l'educació i de l'ensenyament
Ciències Socials