The Vocal Void: A Phenomenological Exploration of Afro-Indigenous Femme Identities in the Hispanic Caribbean

Autor/a

Markovic, Marcia

Director/a

Arteaga Fernández, Alejandro

Tutor/a

Vilar, Gerard

Data de defensa

2024-07-03

Pàgines

348 p.



Programa de doctorat

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Filosofia

Resum

Aquesta tesi doctoral s'embarca en un viatge transformador, desplegant les capes intricades de la identitat per a les dones afroindígenes al Carib hispànic a través de descripcions fenomenològiques. Enmig d'un entorn supremacista blanc, desafia les nocions convencionals de la identitat llatina, provocant una examinació crítica d'idees preconcebudes. Definit com un espai conceptual, el Buit Vocal opera insidiosament, silenciant i esborrant les dones afroindígenes. No obstant això, mitjançant un compromís meticulós i un anàlisi crític, aquesta investigació revela el potencial del Buit Vocal per a emancipar-nos d'una caixa colonial darrera una altra. Es converteix en una eina no només per a escapar de les confinacions passades sinó per a modelar una narrativa lliberada. La tesi representa un procés continu d'investigació i reorientació, oferint una visió de les complexitats de les relacions interpersonals, les narratives ancestrals i la consciència de si mateix. Es profunditza en la creació del subjecte, escrutinant els processos pels quals la colonialitat va determinar la humanitat a través de la racialització i el gènere. L'ambició que emergeix de l'exploració del Buit Vocal és un canvi transformador —un compromís per a pensar i produir sense dependència de subjectivitats predefinides. Aquest treball contribueix al discurs més ampli sobre la identitat, qüestionant normes establertes i fomentant una comprensió més profunda de les experiències de les dones afroindígenes. Mitjançant la investigació fenomenològica, convida a una reavaluació dels constructes socials, obrint pas a un futur que transcendeixi les limitacions del Buit Vocal i capaciti les persones per a crear les seves narratives de manera independent, sense necessitat d'abraçar el subjecte colonial.


Esta tesis doctoral emprende un viaje transformador, desentrañando las intrincadas capas de la identidad para las mujeres afroindígenas en el Caribe hispánico a través de descripciones fenomenológicas. En medio de un entorno supremacista blanco, desafía las nociones convencionales de la identidad latina, provocando un examen crítico de ideas preconcebidas. Definido como un espacio conceptual, el Vacío Vocal opera insidiosamente, silenciando y borrando a las mujeres afroindígenas. Sin embargo, mediante un compromiso meticuloso y un análisis crítico, esta investigación revela el potencial del Vacío Vocal para emanciparnos de una caja colonial tras otra. Se convierte en una herramienta no solo para escapar de las confinaciones pasadas sino para modelar una narrativa liberada. La tesis representa un proceso continuo de investigación y reorientación, ofreciendo una visión de las complejidades de las relaciones interpersonales, las narrativas ancestrales y la conciencia de sí mismo. Se adentra en la creación del sujeto, escrutando los procesos por los cuales la colonialidad determinó la humanidad a través de la racialización y el género. La ambición que emerge de la exploración del Vacío Vocal es un cambio transformador —un compromiso para pensar y producir sin dependencia de subjetividades predefinidas. Este trabajo contribuye al discurso más amplio sobre la identidad, cuestionando normas establecidas y fomentando una comprensión más profunda de las experiencias de las mujeres afroindígenas. Mediante la investigación fenomenológica, invita a una reevaluación de los constructos sociales, abriendo paso a un futuro que trascienda las limitaciones del Vacío Vocal y capacite a las personas para crear sus narrativas de manera independiente, sin necesidad de abrazar al sujeto colonial.


This doctoral thesis embarks on a transformative journey, unraveling the intricate layers of identity for Afro-Indigenous femmes in the Hispanic Caribbean through phenomenological de-scriptions. Amidst a white supremacist environment, it challenges conventional notions of Lati-na identity, prompting a critical examination of preconceived ideas. Defined as a conceptual space, the Vocal Void operates insidiously, silencing and erasing Afro-Indigenous femmes. However, through meticulous engagement and critical analysis, this re-search unveils the potential of the Vocal Void to emancipate us from one colonial box after an-other. It becomes a tool not only for escaping past confines but for shaping a liberated narra-tive. The thesis represents a continuous process of investigation and reorientation, offering insights into the complexities of interpersonal relationships, ancestral narratives, and self-awareness. It delves into the creation of the subject, scrutinizing the processes by which coloniality deter-mined humanity through racialization and gender. The ambition emerging from the exploration of the Vocal Void is a transformative shift — a commitment to thinking and producing without dependency on predefined subjectivities. This work contributes to the broader discourse on identity, challenging established norms and fostering a deeper understanding of Afro-Indigenous femme experiences. Through phenomenological inquiry, it invites a reevaluation of societal constructs, paving the way for a future that transcends the limitations of the Vocal Void and empowers individuals to craft their narratives independently, without a need for embracing the colonial subject.

Paraules clau

Fenomenologia; Phenomenology; Fenomenología

Matèries

10

Àrea de coneixement

Ciències Socials

Documents

amx1de1.pdf

4.469Mb

 

Drets

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)