Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Comunicació i Periodisme
En els últims anys, les xarxes socials a Internet han emergit com una de les eines més importants de la societat tecnològica, jugant un paper fonamental tant en l'obtenció d'informació com en la manera en què es comparteixen els fets nous, establint una nova plataforma d'intercanvi i interacció entre individus, sense restriccions temporals ni geogràfiques. L'objectiu general d'aquesta investigació se centra a investigar i entendre el rol de les xarxes socials a través del cas paradigmàtic de Twitter, com a mitjà de comunicació en la nostra societat i centrant-se específicament en el discurs sobre la immigració a Espanya amb la finalitat d'explorar la seva influència en la construcció de la realitat social. Els resultats d'aquesta investigació s'han interpretat des d'una perspectiva de l'anàlisi crítica del discurs que ens ha permès concloure que el discurs observat a Twitter contribueix a la percepció negativa sobre la immigració ja que es reforcen les dinàmiques grupals basades en la forta alteritat entre l'exogrup i l'endogrup. Aquesta intensificació de l'alteritat es porta a terme, d'una banda, a través del procés de cristal·lització del discurs mediàtic en l'entorn de Twitter, i d'altra banda, a causa de la manca de narratives que justifiquin les aportacions positives de la immigració. Ambdós elements contribueixen a la consolidació i difusió de concepcions negatives al voltant de la immigració a Espanya.
En los últimos años, las redes sociales en Internet han emergido como una de las herramientas más importantes de la sociedad tecnológica, desempeñando un papel fundamental tanto en la obtención de información como en la forma en que se comparten los hechos novedosos estableciendo una nueva plataforma de intercambio e interacción entre individuos, sin restricciones temporales ni geográficas. El objetivo general de esta investigación se centra en investigar y entender el rol de las redes sociales a través del caso paradigmático de Twitter, como medio de comunicación en nuestra sociedad y centrándose específicamente en el discurso sobre la inmigración en España con el fin de explorar su influencia en la construcción de la realidad social. Los resultados de esta investigación se han interpretado desde una perspectiva del análisis crítico del discurso que nos ha permitido concluir que el discurso observado en Twitter contribuye a la percepción negativa sobre la inmigración ya que se refuerzan las dinámicas grupales basadas en la fuerte alteridad entre el exogrupo y el endogrupo. Esta intensificación de la otredad se lleva a cabo, por un lado, a través del proceso de cristalización del discurso mediático en el entorno de Twitter, y por otro, debido a la falta de narrativas que justifiquen las aportaciones positivas de la inmigración. Ambos elementos contribuyen a la consolidación y difusión de concepciones negativas en torno a la inmigración en España.
In recent years, internet-based social media platforms have emerged as pivotal tools within technological society, playing a fundamental role not only in information acquisition but also in the dissemination of novel events, thereby establishing a new platform for exchange and interaction among individuals, unrestricted by temporal or geographical boundaries. The overarching aim of this research centers on investigating and comprehending the role of social media, specifically exemplified through the paradigmatic case of Twitter, as a communication medium within our society, focusing particularly on discourse surrounding immigration in Spain to explore its influence on the construction of social reality. The findings of this study have been interpreted through a lens of critical discourse analysis, leading to the conclusion that the discourse observed on Twitter contributes to a negative perception of immigration as it reinforces group dynamics rooted in stark alterity between the outgroup and the ingroup. This intensification of otherness is facilitated, on one hand, through the crystallization process of media discourse within the Twitter environment, and on the other hand, due to a lack of alternative narratives justifying the positive contributions of immigration. Both elements contribute to the consolidation and dissemination of negative conceptions surrounding immigration in Spain.
Twitter; Immigració; Immigration; Inmigración; Anàlisi contingut, discurs; Content analysis, discourse; Análisis contenido, discurso; Analyse de contenu, discours
070 - Periódicos. Prensa. Periodismo. Ciencias de la información
Ciències Socials