Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social
Aquesta tesi examina la Gran Guerra de l'Àsia Oriental (1592-1598) a partir del notable corpus documental elaborat per autors occidentals, especialment pertanyents a la Companyia de Jesús, durant el marc cronològic comprès entre els anys finals del segle xvi i les primeres dècades del segle xvii. Tradicionalment relegades per la historiografia, aquestes fonts atresoren un mosaic ric de narratives, descripcions, observacions, opinions i judicis de valor que contribueixen a una comprensió més holística d'aquest conflicte. En particular, els escrits missioners resulten rellevants per conèixer el profund component cristià que va impregnar aquesta contesa, el qual va estar majorment representat pels dàimios conversos que van jugar un rol transcendental en el seu esdevenir. Emprant com a cas paradigmàtic aquest enfrontament bèl·lic, el major a escala global de tot el segle xvi, la tesi que s'exposa a continuació té com a fi darrer la demostració empírica de l'alt grau de veracitat factual que posseeixen els escrits missioners, a través d'un procés d' anàlisi comparativa amb els estudis monogràfics moderns i les fonts vernacles asiàtiques. Malgrat el seu innegable caràcter propagandístic i les seves múltiples dimensions retòriques, derivats de la naturalesa espiritual dels seus autors, les narracions contingudes en els textos missioners tenen un alt grau de fidelitat històrica, per la qual cosa les examinem i considerem com a fonts vàlides per dret propi per a l'estudi d'aquesta guerra en particular, i de la història d'Àsia Oriental de manera més extensa.
La presente tesis examina la Gran Guerra del Asia Oriental (1592-1598) a partir del notable corpus documental elaborado por autores occidentales, especialmente pertenecientes a la Compañía de Jesús, durante el marco cronológico comprendido entre los años finales del siglo XVI y las primeras décadas del siglo XVII. Tradicionalmente soslayadas por la historiografía, estas fuentes atesoran un rico mosaico de narrativas, descripciones, observaciones, opiniones y juicios de valor que contribuyen a una comprensión más holística de este conflicto. En particular, los escritos misioneros resultan relevantes para conocer el profundo componente cristiano que permeó esta contienda, el cual estuvo mayormente representado por los daimios conversos, quienes jugaron un rol trascendental en su devenir. Empleando como caso paradigmático este enfrentamiento bélico, el mayor a nivel global de todo el siglo XVI, la tesis que se expone a continuación tiene como fin último la demostración empírica del alto grado de veracidad factual que poseen los escritos misioneros, a través de un proceso de análisis comparativo con los estudios monográficos modernos y las fuentes vernáculas asiáticas. A pesar de su innegable carácter propagandístico y sus múltiples dimensiones retóricas, derivados de la naturaleza espiritual de sus autores, las narraciones contenidas en los textos misioneros poseen un alto grado de fidelidad histórica, por lo que los examinamos y consideramos como fuentes válidas por derecho propio para el estudio de esta guerra en particular, y de la historia de Asia Oriental de manera más extensa.
This thesis examines the Great East Asian War (1592-1598) through the extensive documentary corpus produced by Western authors, especially those belonging to the Society of Jesus, during the timeframe spanning the late 16th century and the early decades of the 17th century. Traditionally overlooked by historiography, these European sources offer a rich mosaic of narratives, descriptions, observations, opinions, and value judgments that contribute to a more holistic understanding of this conflict. In particular, the missionary writings are significant for understanding the Christian element that permeated this war, predominantly embodied by the converted daimyos, who played a crucial role in the way it unfolded. Using this war, arguably the largest military conflict of the 16th century world, as a paradigmatic case, this thesis aims to empirically demonstrate the high degree of factual accuracy of Western writings through a process of informational cross-checking with modern studies and native Asian sources. Despite their undeniable propagandistic nature and rhetorical dimensions, fostered by the spiritual nature of their authors, the narratives contained in the missionary writings possess a high degree of historical fidelity. Therefore, I examine them as valid sources in their own right for the study of this particular war and of the history of East Asia more broadly.
Fonts documentals; Documentary sources; Fuentes documentales; Jesuïtes; Jesuits; Jesuitas; Guerra Imjin; Imjin War
94 - Historia general y por países
Ciències Socials
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.