Universitat de Lleida. Departament de Ciència i Enginyeria Forestal i Agrícola
La simplificació dels sistemes agrícoles i de les pràctiques de maneig redueix la resiliència dels agroecosistemes. Per reforçar-los, és fonamental implementar pràctiques sostenibles com la diversificació de cultius. En aquest context, Camelina sativa (L.) Crantz destaca per tenir una gran capacitat d’adaptació i un cert grau de tolerància a la sequera, a més de comptar amb un mercat creixent. La tesi analitza la viabilitat de la camelina a la vall de l’Ebre, centrant-se en l’adaptabilitat i capacitat de supressió de males herbes. Els assaigs demostren la capacitat del cultiu per emmotllar-se a cada maneig plantejat, determinant-se els requisits hídrics i tèrmics òptims per obtenir una productivitat mínima. Pel que fa al control de males herbes, la camelina mostra una eficàcia excel·lent atès al cicle de vida curt (80-212 dies), que permet: (1) endarreriments de la data de sembra amb una eficàcia de control de les emergències superior al 90 % de les males herbes, i (2) una collita primerenca que evita la completa maduració de les males herbes, limitant-ne la pluja de llavors.
La simplificación de los sistemas agrícolas y de las prácticas de manejo reduce la resiliencia de los agroecosistemas. Para reforzarlos, es fundamental implementar prácticas sostenibles, como la diversificación de cultivos. En este contexto, Camelina sativa (L.) Crantz destaca por su gran capacidad de adaptación y por su tolerancia a la sequía, además de poseer un mercado en crecimiento. La tesis analiza la viabilidad de la camelina en el valle del Ebro, centrándose en su adaptabilidad y capacidad de supresión de malas hierbas. Los ensayos demuestran la capacidad del cultivo para adaptarse a cada manejo planteado, determinando los requisitos hídricos y térmicos óptimos para obtener una productividad mínima. En cuanto al control de malas hierbas, la camelina muestra una eficacia excelente gracias a su corto ciclo de vida (80-212 días), que permite: (1) retrasar la fecha de siembra con una eficacia de control de emergencias superior al 90 % de las malas hierbas, y (2) una cosecha temprana que evita la completa maduración de las malas hierbas, limitando la lluvia de semillas.
The simplification of agricultural systems and management practices reduces the resilience of agroecosystems. To strengthen them, it is essential to implement sustainable practices such as crop diversification. In this context, Camelina sativa (L.) Crantz stands out due to its high adaptability and drought tolerance, as well as having a growing market. The thesis analyses the viability of camelina in the Ebro Basin, focusing on its adaptability and weed suppression capacity. The trials demonstrate the ability of the crop to adapt to each proposed management, determining the optimal hydric and thermal requirements for achieving minimal productivity. Regarding weed control, camelina shows excellent efficacy due to its short life cycle (80-212 days), which allows for: (1) delaying the sowing date with emergence weed control effectiveness of over 90 %, and (2) an early harvest that prevents the complete maturation of the weeds, limiting the seed rain.
Rotació de cultius; Cultiu tolerant a la sequera; Competència cultiu-mala herba; Rotación de cultivos; Cultivo tolerante a la sequía; Competencia cultivo-mala; Crop rotation; Drought-tolerant crop; Crop-weed competition
631 - Agricultura. Agronomía. Maquinaria agrícola. Suelos. Edafología agrícola
Producció Vegetal