Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
[spa] INTRODUCCIÓN: La insuficiencia cardíaca (IC) es un problema de salud global con alta prevalencia y mortalidad. Pese al tratamiento médico el 1-10% de los pacientes con IC progresan a una fase avanzada que afecta significativamente a la calidad de vida, ocasiona una mortalidad elevada al año (25-75%) y consume considerables recursos sanitarios. Se caracteriza por síntomas graves y persistentes, disfunción cardíaca grave y episodios recurrentes de congestión o bajo gasto. El trasplante de corazón (TC), considerado la terapia "gold standard" para la IC avanzada, mejora la supervivencia y la calidad de vida. Sin embargo, la limitada disponibilidad de órganos aumenta el tiempo en lista de espera y el riesgo de deterioro clínico. Los pacientes con IC avanzada en lista de espera para TC con frecuencia presentan una baja capacidad aeróbica y fragilidad. Estos aspectos se correlacionan de forma negativa con la morbimortalidad tras el trasplante y con sus costes asociados. La prehabilitación multimodal incluye la realización de ejercicio físico y soporte nutricional y psicológico con el objetivo de optimizar al paciente en el período preoperatorio y ha demostrado eficacia en disminuir las complicaciones postoperatorias y mejorar la recuperación en determinadas poblaciones quirúrgicas de alto riesgo. No existe experiencia previa acerca del efecto de la prehabilitación como estrategia de optimización perioperatoria en pacientes en lista de espera de TC. HIPÓTESIS: Un programa de prehabilitación multimodal personalizado aplicado a pacientes con IC avanzada en lista de espera de trasplante cardiaco produce una mejoría preoperatoria de su capacidad aeróbica y calidad de vida, y una disminución de las complicaciones postoperatorias y la estancia hospitalaria tras el trasplante. OBJETIVOS: A) Principales: 1- Evaluar la seguridad, factibilidad y eficacia de la prehabilitación multimodal consistente en un programa de entrenamiento físico personalizado para la mejora de la capacidad funcional preoperatoria, soporte nutricional y mindfulness realizado durante el tiempo en lista de espera para trasplante cardiaco y su impacto en la reducción de las complicaciones postoperatorias (variable diana). 2- Determinar la relación coste-efectividad de un programa de prehabilitación multimodal en la población a estudio. b) Secundarios: 1- Evaluar el efecto del programa en la duración de la estancia en Unidad de Cuidados Intensivos (UCI) y de la estancia hospitalaria total tras el trasplante. 2- Valorar el impacto de la prehabilitación en la sintomatología de los pacientes y su calidad de vida. 3- Valorar el impacto en la supervivencia al mes y al año tras el trasplante.
[cat] INTRODUCCIÓ: La insuficiència cardíaca (IC) és un problema de salut global amb alta prevalença i mortalitat. Malgrat el tractament mèdic, l'1-10% dels pacients amb IC progressen a un estadi avançat que afecta significativament la qualitat de vida, provoca una alta taxa de mortalitat a l'any (25-75%) i consumeix recursos sanitaris considerables. Es caracteritza per símptomes greus i persistents, disfunció cardíaca greu i episodis recurrents de congestió o baixa producció. El trasplantament cardíac (TC), considerat la teràpia estàndard d'or per a la IC avançada, millora la supervivència i la qualitat de vida. No obstant això, la disponibilitat limitada d'òrgans augmenta el temps en llista d'espera i el risc de deteriorament clínic. Els pacients amb IC avançada a la llista d'espera de TC solen tenir baixa capacitat aeròbica i fragilitat. Aquests aspectes es correlacionen negativament amb la morbiditat i la mortalitat després del trasplantament i els seus costos associats. La prerehabilitació multimodal inclou exercici físic i suport nutricional i psicològic amb l'objectiu d'optimitzar el pacient en el període preoperatori i ha demostrat eficàcia en la reducció de complicacions postoperatòries i la millora de la recuperació en determinades poblacions quirúrgiques d'alt risc. No hi ha experiència prèvia sobre l'efecte de la prehabilitació com a estratègia d'optimització perioperatòria en pacients en llista d'espera de TC. HIPÒTESI: Un programa de prerehabilitació multimodal personalitzat aplicat a pacients amb IC avançada en llista d'espera de trasplantament cardíac produeix una millora preoperatòria de la seva capacitat aeròbica i qualitat de vida, i una disminució de les complicacions postoperatòries i l'estada hospitalària després del trasplantament. OBJECTIUS: A) Principal: 1- Avaluar la seguretat, Viabilitat i eficàcia de la prehabilitació multimodal consistent en un programa d’entrenament físic personalitzat per a la millora de la capacitat funcional preoperatòria, el suport nutricional i el mindfulness realitzat durant el temps en llista d'espera per al trasplantament cardíac i el seu impacte en la reducció de les complicacions postoperatòries (variable diana). 2- Determinar el cost-efectivitat d'un programa de prehabilitació multimodal en la població d'estudi. b) Secundària: 1- Avaluar l'efecte del programa sobre la durada de l'estada a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i l'estada hospitalària total després del trasplantament. 2- Avaluar l'impacte de la prehabilitació en els símptomes i la qualitat de vida dels pacients. 3- Avaluar l'impacte en la supervivència un mes i un any després del trasplantament.
[eng] INTRODUCTION: Heart failure (HF) is a global health problem with high prevalence and mortality. Despite medical treatment, 1-10% of patients with HF progress to an advanced stage that significantly affects quality of life, causes a high mortality rate at one year (25-75%) and consumes considerable health resources. It is characterized by severe and persistent symptoms, severe cardiac dysfunction, and recurrent episodes of congestion or low output. Heart transplantation (CT), considered the "gold standard" therapy for advanced HF, improves survival and quality of life. However, the limited availability of organs increases the time on the waiting list and the risk of clinical deterioration. Patients with advanced HF on the CT waiting list often have low aerobic capacity and frailty. These aspects are negatively correlated with morbidity and mortality after transplantation and its associated costs. Multimodal prehabilitation includes physical exercise and nutritional and psychological support with the aim of optimizing the patient in the preoperative period and has demonstrated efficacy in reducing postoperative complications and improving recovery in certain high-risk surgical populations. There is no previous experience on the effect of prehabilitation as a perioperative optimization strategy in patients on the CT waiting list. HYPOTHESIS: A personalized multimodal prehabilitation program applied to patients with advanced HF on the heart transplant waiting list produces a preoperative improvement in their aerobic capacity and quality of life, and a decrease in postoperative complications and hospital stay after transplantation. OBJECTIVES: OBJECTIVES: A) Main: 1- To evaluate the safety, feasibility and efficacy of multimodal prehabilitation consisting of a personalized physical training program for the improvement of preoperative functional capacity, nutritional support and mindfulness carried out during the time on the waiting list for heart transplantation and its impact on the reduction of postoperative complications (target variable). 2- To determine the cost-effectiveness of a multimodal prehabilitation program in the study population. (b) Secondary: 1- To evaluate the effect of the program on the length of stay in the Intensive Care Unit (ICU) and the total hospital stay after transplantation. 2- To assess the impact of prehabilitation on patients' symptoms and their quality of life. 3- To assess the impact on survival at one month and one year after transplantation.
Anestesiologia; Anestesiología; Anesthesiology; Cirurgia cardiovascular; Cirugía cardiovascular; Cardiovascular surgery; Trasplantament cardíac; Trasplante cardíaco; Heart transplantation
616.1 - Patologia del sistema circulatori, dels vasos sanguinis. Trastorns cardiovasculars
Ciències de la Salut
Programa de Doctorat en Medicina i Investigació Traslacional
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.