Guiant cap a la salut: intervenció educativa per a la prevenció i l’abordatge de la COVID-19

Autor/a

Camí Garanto, Carla

Director/a

Botigué, Teresa

Selva Pareja, Laia

Fecha de defensa

2024-09-05

Páginas

164 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria i Fisioteràpia

Resumen

La pandèmia de la COVID-19 va desencadenar una crisi significativa en l'àmbit de la salut pública. En aquest context, calia destacar la importància de les estratègies disponibles per fer-hi front, com l'educació per a la salut (EpS). Així mateix, els objectius generals d’aquesta tesi són tres: 1) analitzar quantitativament la producció científica sobre els coneixements, actituds i pràctiques (KAP) de la població general durant la pandèmia, 2) determinar les necessitats de salut relacionades amb la pandèmia dels municipis de la comarca del Segrià, i 3) dissenyar una intervenció d’EpS centrada a millorar els KAP de les necessitats detectades. En primer lloc, es va dur a terme una anàlisi bibliomètrica per analitzar quantitativament la producció científica sobre els KAP. A continuació, es va portar a terme una investigació amb un disseny de mètodes mixtos convergents. Finalment, es va dissenyar una intervenció d’EpS basada en models teòrics. Pel que fa als resultats, el 2021 va destacar per ser l’any amb més publicacions i cites. Els participants de la investigació de mètodes mixtos convergents van mostrar tenir coneixements de les mesures preventives, tot i que es van detectar deficiències en el rentat de mans. Malgrat confiar en els professionals de la salut (78,8 %), van experimentar una saturació de la informació. La majoria va reconèixer la protecció (75,3 %) i la immunitat de grup (47,2 %) amb la vacunació, encara que alguns van expressar preocupacions sobre els efectes secundaris. L'impacte psicològic de la pandèmia (69,5 %) es va alleujar amb estratègies d'afrontament positives (99,1 %), però més de la meitat continuava experimentant emocions negatives. Pel que fa a la intervenció d’EpS, va consistir en un taller que incorporava tres dinàmiques relacionades amb les necessitats de salut detectades, alhora que també es van promoure els hàbits saludables. Finalment, l'augment de publicacions sobre KAP durant la pandèmia reflecteix un interès creixent, però cal reforçar les mesures de prevenció, especialment el rentat de mans, i abordar l'impacte psicològic. A més, la intervenció proposada ofereix un enfocament innovador d’EpS per afrontar la COVID-19 al Segrià i futures pandèmies.


La pandemia de la COVID-19 desencadenó una crisis significativa en el ámbito de la salud pública. En este contexto, era importante destacar la relevancia de las estrategias disponibles para hacerle frente, como la educación para la salud (EpS). Así, los objetivos generales de esta tesis son tres: 1) analizar cuantitativamente la producción científica sobre los conocimientos, actitudes y prácticas (KAP) de la población general durante la pandemia, 2) determinar las necesidades de salud relacionadas con la pandemia en los municipios de la comarca del Segrià, y 3) diseñar una intervención de EpS centrada en mejorar los KAP de las necesidades detectadas. En primer lugar, se realizó un análisis bibliométrico para evaluar cuantitativamente la producción científica sobre los KAP. A continuación, se llevó a cabo una investigación con un diseño de métodos mixtos convergentes. Finalmente, se diseñó una intervención de EpS basada en modelos teóricos. En cuanto a los resultados, 2021 destacó por ser el año con más publicaciones y citas. Los participantes en la investigación de métodos mixtos convergentes mostraron conocimiento sobre las medidas preventivas, aunque se detectaron deficiencias en el lavado de manos. A pesar de confiar en los profesionales de la salud (78,8 %), experimentaron una saturación de información. La mayoría reconoció la protección (75,3 %) y la inmunidad de grupo (47,2 %) con la vacunación, aunque algunos expresaron preocupaciones sobre los efectos secundarios. El impacto psicológico de la pandemia (69,5 %) se alivió con estrategias de afrontamiento positivas (99,1 %), pero más de la mitad seguía experimentando emociones negativas. En cuanto a la intervención de EpS, consistió en un taller que incorporaba tres dinámicas relacionadas con las necesidades de salud detectadas, además de promover hábitos saludables. Finalmente, el aumento de publicaciones sobre KAP durante la pandemia refleja un interés creciente, pero es necesario reforzar las medidas de prevención, especialmente el lavado de manos, y abordar el impacto psicológico. Además, la intervención propuesta ofrece un enfoque innovador de EpS para afrontar la COVID-19 en el Segrià y futuras pandemias.


The COVID-19 pandemic triggered a significant crisis in public health. In this context, it was important to highlight the relevance of the available strategies to address it, such as Health Education (HE). Thus, the general objectives of this thesis are threefold: 1) To quantitatively analyse the scientific output on the knowledge, attitudes, and practices (KAP) of the general population during the pandemic; 2) To determine the health needs related to the pandemic in the municipalities of the Segrià region; and 3) To design a HE intervention focused on improving the KAP of the detected needs. First, a bibliometric analysis was conducted to quantitatively evaluate the scientific output on KAP. Then, research was carried out using a convergent mixed methods design. Finally, a HE intervention based on theoretical models was designed. As for the results, 2021 stood out as the year with the most publications and citations. The participants in the mixed-methods research showed knowledge of preventive measures, although deficiencies in handwashing were identified. Despite trusting healthcare professionals (78.8%), they experienced information overload. The majority recognized the protection (75.3%) and herd immunity (47.2%) provided by vaccination, although some expressed concerns about side effects. The psychological impact of the pandemic (69.5%) was alleviated by positive coping strategies (99.1%), but more than half continued to experience negative emotions. Regarding the HE intervention, it consisted of a workshop incorporating three activities related to the identified health needs, while also promoting healthy habits. In conclusion, the increase in publications on KAP during the pandemic reflects growing interest, but it is necessary to strengthen preventive measures, especially handwashing, and address the psychological impact. Additionally, the proposed intervention offers an innovative HE approach to address COVID-19 in Segrià and future pandemics.

Palabras clave

Avaluació de necessitats; Coneixements; Actituds i pràctica en salut; COVID-19; Educació en salut; Intervenció; Evaluación de necesidades; Conocimientos; Actitudes y práctica en salud; Educación en salud; Intervención; Needs assessment; Health knowledge; Attitudes; Practice; Health Education; Intervention

Materias

614 - Higiene y salud pública. Contaminación. Prevención de accidentes. Enfermería

Área de conocimiento

Infermeria

Documentos

Tccg1de1.pdf

2.407Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)