Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia
Aquesta tesi explora !'estructura i la funció deis sistemes de creences en la cognició humana, proposant un model teòric per entendre com es formen i es modifiquen les creences. El sistema cognitiu humà cerca naturalment crear una percepció del món coherent i unitària, rebutjant les contradiccions on pugui detectar-les. La formació i adaptació de creences es fa mitjançant relacions de justificació i refutació dins d'un sistema que funciona com un mapa argumentari, utilitzant inferències inductives i deductives. La inferència inductiva processa els inputs del món per formar representacions esquemàtiques estables, sostingudes en diversos graus de creen,;:a. El sistema emmagatzema aquestes representacions i regles generals del món a més de fets específics. Mecanismes de validació, sensibles al contingut, identifiquen contradiccions i relacions coherents entre informació nova i preexistent!. A l'estructura argumentaria del sistema, la informació acceptada actua com a premisses i la nova com a conclusions. La inferència deductiva combina els graus de creença d' aquestes representacions per mantenir la consistència probabilística, criteri fonamental per transferir la credibilitat de les premisses a les conclusions.
Esta tesis explora !'estructura y la función decís sistemas de creencias en la cognición humana, proponiendo un modelo teórico para entender como se forman y se modifican las creencias. El sistema cognitivo humano búsqueda naturalmente crear una percepción del mundo coherente y unitaria, rechazando las contradicciones donde pueda detectarlas. La formación y adaptación de creencias se hace mediante relaciones de justificación y refutación dentro de un sistema que funciona como un mapa argumentario, utilizando inferencias inductivas y deductivas. La inferencia inductiva procesa los inputs del mundo para formar representaciones esquemáticas estables, sostenidas en varios grados de crean,;:a. El sistema almacena estas representaciones y reglas generales del mundo además de hechos específicos. Mecanismos de validación, sensibles al contenido, identifican contradicciones y relaciones coherentes entre información nueva y preexistente!. A la estructura argumentaría del sistema, la información aceptada actúa como premisas y la nueva como conclusiones. La inferencia deductiva combina los grados de creencia de estas representaciones para mantener la consistencia probabilística, criterio fundamental para transferir la credibilidad de las premisas a las conclusiones.
This thesis explores !he structure and function of belief systems in human cognilion, proposing a theoretical model to understand how beliefs are formed and modified. The human cognitive system naturally seeks to create a coherent and unified perception of the world, discarding contradictions where it can detect them. The formation and adaptalion of beliefs are accomplished through relationships of justification and refutation within a system that functions as an argumentative map, using inductive and deduclive inferences. lnductive inference processes inputs from the world to form stable schematic representations, supported by varying degrees of belief. The system stores these representations and general rules about the world as well as representations of specific facts. Validalion mechanisms, sensitive to content, idenlify contradictions and coherent relationships between new and pre-existing information. In !he argumentative structure of !he system, accepted information acts as premises and new information as conclusions. Deductive inference combines !he degrees of belief of these representations to maintain probabilistic consistency, a fundamental criterion for transferring the credibility of !he premises to the conclusions.
Creença; Raonament; Argumentació; Creencias; Razonamiento; Argumentación; Belief; Reasoning; Argumentation
1 - Filosofia i psicologia; 159.9 - Psicologia; 16 - Lògica. Epistemologia. Teoria del coneixement; 316 - Sociologia. Comunicació
Ciències de la salut
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.