"La Cultura de la Victoria": Simbología, ritos festivos y espacio público en la Catalunya franquista (1939-1945)

Autor/a

Carrillo Caro, Jordi

Director/a

Duch Plana, Montserrat

Data de defensa

2024-09-18

Pàgines

366 p.



Departament/Institut

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Resum

Aquesta tesi doctoral té com a objectiu analitzar les polítiques del règim franquista orientades al control de l’espai públic mitjançant la implantació de mecanismes simbòlics i rituals festius. En un context de postguerra i en el marc geogràfic de Catalunya, la instauració del que s’ha denominat la “Cultura de la Victòria” va ser emprada com una eina per dominar l’espai públic a través de cerimònies festives, monuments o discursos propagandístics. L’objectiu era aconseguir la legitimació del règim mitjançant el record constant i permanent de la Victòria a la guerra. Aquestes polítiques també es van utilitzar per cohesionar la població afí al bàndol vencedor, mentre que s’humiliava i oprimia els vençuts, que eren exclosos de qualsevol commemoració i culpabilitzats de tots els mals. D’altra banda, aquesta investigació pretén complementar l’anàlisi de les polítiques simbòliques sobre l’espai públic amb l’estudi de les respostes socials, buscant oferir una visió més completa sobre l’actitud i l’adhesió pública mostrada davant d’aquestes polítiques. Aquesta investigació té com a objectiu introduir una nova perspectiva per a l'anàlisi del complex període de la postguerra franquista, centrant-se en les polítiques del règim destinades a imposar un mantell simbòlic sobre l'espai públic. Rituals, monuments als caiguts, tradicions de nova creació, un nou calendari festiu o rituals litúrgics s'entrellacen en el temps, l'espai i la vida quotidiana de la població, coexistint en un entorn de postguerra on la fam, la misèria i el terror eren constants.


Esta tesis doctoral tiene como objetivo analizar las políticas del régimen franquista orientadas al control del espacio público mediante la implantación de mecanismos simbólicos y rituales festivos. En un contexto de posguerra y en el marco geográfico de Catalunya, la instauración de lo que se ha denominado la "Cultura de la Victoria" fue empleada como una herramienta para dominar el espacio público a través de ceremonias, ritos, monumentos o discursos propagandísticos. El objetivo era lograr la legitimación del régimen mediante el recuerdo constante y permanente de la Victoria en la guerra. Estas políticas también se utilizaron para cohesionar a la población afín al bando vencedor, mientras que se humillaba y oprimía a los vencidos, quienes eran excluidos de cualquier conmemoración y culpabilizados de todos los males. Por otro lado, esta investigación pretende complementar el análisis de las políticas simbólicas sobre el espacio público con el estudio de las respuestas sociales, buscando ofrecer una visión más completa sobre la actitud y la adhesión pública mostrada ante dichas políticas. Esta investigación tiene como objetivo introducir una nueva perspectiva para el análisis del complejo periodo de la posguerra franquista, enfocándose en las políticas del régimen destinadas a imponer un manto simbólico sobre el espacio público. Ritos, Monumentos a los Caídos, tradiciones de nueva creación, un nuevo calendario festivo o rituales litúrgicos se entrelazarán en el tiempo, el espacio y la vida cotidiana de la población, coexistiendo en un entorno de posguerra donde el hambre, la miseria y el terror eran constantes.


This doctoral thesis aims to analyze the policies of the Francoist regime oriented towards controlling public space through the implementation of symbolic mechanisms and festive rituals. In a post-war context and within the geographical framework of Catalonia, the establishment of what has been termed the "Culture of Victory" was used as a tool to dominate public space through ceremonies, rituals, monuments, or propaganda speeches. The objective was to achieve the regime's legitimization through the constant and permanent reminder of Victory in the war. These policies were also used to unite the population allied with the winning side while humiliating and oppressing the defeated, who were excluded from any commemoration and blamed for all evils. Furthermore, this research aims to complement the analysis of symbolic policies on public space with the study of social responses, seeking to offer a more comprehensive view of the attitude and public adherence shown towards these policies. This research aims to introduce a new perspective for analyzing the complex postwar period of the Franco regime, focusing on the regime's policies aimed at imposing a symbolic mantle over public space. Rites, monuments to the fallen, newly created traditions, a new festive calendar, and liturgical rituals will intertwine with the time, space, and daily life of the population, coexisting in a postwar environment where hunger, misery, and terror were constant.

Paraules clau

franquisme; simbolisme; espai públic; franquismo; simbolismo; espacio público; francoism; simbolism; públic space

Matèries

9 - Geografia i història; 94 - Història general i per països

Àrea de coneixement

Arts i humanitats

Documents

TESI Jordi Carrillo Caro.pdf

11.32Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)