Universitat Rovira i Virgili. Departament de Filologies Romàniques
Aquesta tesi doctoral investiga els nivells de competència digital dels professors en formació, els professors en servei i els formadors de professors dins de l'educació libanesa, basant-se en el marc DigCompEdu. L'objectiu principal és explorar la diferència entre les habilitats digitals impartides pels programes de formació del professorat i les necessitats reals de les escoles, examinant si els futurs educadors estan adequadament preparats per a les demandes digitals de les aules modernes. Aquest estudi presenta un enfocament de mètodes mixtos, combinant enquestes quantitatives, entrevistes qualitatives i anàlisis de documents. L'estudi inclou 170 professors en servei, 399 professors en formació i 84 formadors de professors i 10 directors d escola. Els resultats revelen diferencies significatives en els nivells de competència digital, entre els professors en servei superant generalment els professors en formació en totes les àrees del marc DigCompEdu. A més, la bretxa entre els formadors de professors i els professors en formació es redueix al tercer any d'educació.
inclouen proporcionar formació professional continua per als formadors de professors, revisar els dissenys dels cursos per integrar activitats autèntiques i aprenentatge basat en projectes, i fomentar un entorn col·laboratiu entre els educadors. En abordar aquestes diferències , l'estudi pretén contribuir a una definició més àmplia de la competència digital en l'educació i donar suport a la millora contínua dels programes de formació del professorat al Líban. Les perspectives i recomanacions que es presenten en l estudi estan destinades a aportar informació per les polítiques educatives i millorar les pràctiques, portant en última instància a una força laboral docent més competent digitalment. Esta tesis doctoral investiga los niveles de competencia digital de los profesores en formación, los profesores en servicio y los formadores de profesores en el sistema educativo libanés, basándose en el marco DigCompEdu. El objetivo principal es explorar la brecha entre las habilidades digitales impartidas por los programas de formación docente y las necesidades reales de las escuelas, analizando si los futuros educadores están adecuadamente preparados para las demandas digitales de las aulas modernas. Para llevar a cabo este estudio se ha llevado a cabo un enfoque de métodos mixtos, encuestas cuantitativas, entrevistas cualitativas y análisis de documentos. El estudio abarca a 170 profesores en servicio, 399 profesores en formación y 84 formadores de profesores, y 10 directores de escuelas. Los resultados revelan diferencias significativas en los niveles de competencia digital, de los profesores superando generalmente a los profesores en formación en todas las áreas del marco DigCompEdu. Además, la brecha entre los formadores de profesores y los profesores en formación se reduce en el tercer año de formación.
los cursos para integrar actividades auténticas y aprendizaje basado en proyectos, y fomentar un entorno colaborativo entre los educadores. Al abordar estas brechas, el estudio pretende contribuir a una comprensión más amplia de la competencia digital en la educación y apoyar la mejora continua de los programas de formación docente en Líbano. Los conocimientos y recomendaciones ofrecidos están destinados a informar políticas y prácticas, conduciendo en última instancia una formación para los docentes más competente digitalmente. This dissertation investigates the digital competence levels of student teachers, in-service teachers, and teacher educators within Lebanese education, based on the DigCompEdu framework. The primary aim is to explore the gap between the digital skills imparted by teacher education programs and the actual needs of schools, examining whether future educators are adequately prepared for the digital demands of modern classrooms. Employing a mixed-methods approach, this research combines quantitative surveys, qualitative interviews, and document analyses. The study encompasses 170 in-service teachers, 399 student teachers, and 84 teacher educators, supplemented by insights from 10 school leaders. Findings reveal significant disparities in digital competence levels, with in-service teachers generally outperforming student teachers in all areas of the DigCompEdu framework. Moreover, the gap between teacher educators and preservice teachers narrows by the third year of education. The study identifies the most effective approaches for developing digital competence, emphasizing the pivotal role of teacher educators in modeling digital skills.
Formació del professorat; Competència digital; DigCompEdu; Formación docente; Teacher training; Digital competence
37 - Educación. Enseñanza. Formación. Tiempo libre; 378 - Enseñanza superior. Universidades
Arts i humanitats
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.