Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada
Aquesta tesi doctoral es proposa analitzar la anonimia i les formes d'autoria oculta (pseudònims, heterònims, criptónimos, autoria relacional) mitjançant l'instrument dels catàlegs i índexs de llibres prohibits que les universitats i inquisicions promulguen en el segle XVI. En ells s'elabora per primera vegada als països catòlics una legislació específica per al control i prohibició de la anonimia, així com un cens d'obres anònimes. Aquest estudi se situa en una cruïlla de disciplines: des de la teoria literària a la filologia, la història de les idees, la bibliografia material i la sociologia dels textos. El seu enfocament científic es fonamenta en una anàlisi teòrica i una metodologia interdisciplinària d'estudi de la anonimia, així com en una arqueologia literària de la idea de l'autor ocult en el Renaixement. Té com a objectiu reconstruir la relació entre anonimia i dissens mitjançant un examen de tots els catàlegs de llibres prohibits promulgats en el segle XVI. Finalment, realitza una cartografia de la anonimia en la literatura espanyola del segle XVI mitjançant una anàlisi tipològica dels llibres sine nomini auctoris prohibits en l'índex de Bernardo de Sandoval publicat en 1612. La tesi doctoral contribueix així a oferir una perspectiva renovada d'estudi de la anonimia en la literatura europea i en la cultura escrita del Renaixement.
Esta tesis doctoral se propone analizar la anonimia y las formas de autoría oculta (pseudónimos, heterónimos, criptónimos, autoría relacional) mediante el instrumento de los catálogos e índices de libros prohibidos que las universidades e inquisiciones promulgan en el siglo XVI. En ellos se elabora por primera vez en los países católicos una legislación específica para el control y prohibición de la anonimia, así como un censo de obras anónimas. Este estudio se sitúa en una encrucijada de disciplinas: desde la teoría literaria a la filología, la historia de las ideas, la bibliografía material y la sociología de los textos. Su enfoque científico se fundamenta en un análisis teórico y una metodología interdisciplinar de estudio de la anonimia, así como en una arqueología literaria de la idea del autor oculto en el Renacimiento. Tiene como objetivo reconstruir la relación entre anonimia y disenso mediante un examen de todos los catálogos de libros prohibidos promulgados en el siglo XVI. Por último, realiza una cartografía de la anonimia en la literatura española del siglo XVI mediante un análisis tipológico de los libros sine nomine auctoris prohibidos en el índice de Bernardo de Sandoval publicado en 1612. La tesis doctoral contribuye así a ofrecer una perspectiva renovada del estudio de la anonimia en la literatura europea y en la cultura escrita del Renacimiento.
This PhD thesis aims to analyze anonymity and forms of anonymous authorship (pseudonyms, heteronyms, cryptonyms, relational authorship) in the sixteenth century, through the lens of the catalogs and indexes of forbidden books published by universities and inquisitions in the sixteenth century. In them, for the first time in Catholic countries, a specific legislation for the control and prohibition of anonymity is enacted, as well as a census of anonymous works. This study is situated at a crossroads of disciplines, from literary theory to philology, intellectual history, material bibliography and the sociology of texts. Its scientific approach is based on a theoretical analysis and an interdisciplinary methodology for the study of anonymity, as well as on a proposal of literary archaeology of the idea of concealed authorship in the Renaissance. It aims to reconstruct the relationship between anonymity and dissent and the conceptualization anonymity by examining all the catalogues of forbidden books promulgated in the XVI century. Finally, it sketches a cartography of anonymity in Spanish literature by means of a typological analysis of the books sine nomine auctoris banned in Bernardo de Sandoval's index published in 1612. This PhD thesis thus contributes to offering a renewed perspective for the study of the anonymity in the Renaissance literature and the European written culture.
Anonimat; Anonimity studies; Anonimia; Índexs de llibres prohibits; Indixes of forbidden books; Índices de libros prohibidos; Literatura del Renaixement; Renaissance literature; Literatura del renacimiento
80 - Qüestions generals de la lingüística i la literatura. Filologia
Ciències Humanes
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.