Al segle XVII, el shogunat de Tokugawa va decretar la política aïllacionista del sakoku, de manera que el Japó va quedar tancat al món exterior i va romandre aïllat durant 200 anys, encara que va continuar mantenint el contacte i les relacions comercials amb Holanda i la Xina. A finals del segle XVIII, va tenir lloc una nova onada de contactes, interaccions i trobades amb diverses nacions i potències occidentals, com Rússia, Gran Bretanya, França i Estats Units, les quals es van anar intensificant durant la primera meitat del segle XIX. A la dècada de 1850, després de la signatura de diversos tractats d'amistat i comerç, també coneguts com a “tractats desiguals”, el Japó es va veure obligat a abandonar la política del sakoku i a obrir el país, els ports i el comerç a l'exterior. Arran d'això i després de la Restauració Meiji, el Japó va experimentar canvis i transformacions, alguns dels quals van estar profundament condicionats per l'impacte, la influència, la presència i el contacte amb Occident. Així doncs, aquest treball i recerca pretén estudiar i analitzar, des de la perspectiva i historiografia occidental, l'impacte, la influència i la presència d'Occident al Japó des del 1851 fins al 1921, així com el contacte amb les nacions occidentals, el procés d'occidentalització i modernització. Aquesta tesi s'emmarca entre el segle XVII i el XX, més concretament entre els anys 1600 i 1921, tot i que l'estudi es centra, sobretot, en el període de temps que va des del 1851 fins al 1912, és a dir, des del Bakumatsu fins a finals del període Meiji. Per a la realització d’aquesta recerca s’ha emprat una historiografia occidental basada en diaris, relats de viatgers i llibres contemporanis, però també a partir de fonts autòctones del Japó i contemporànies de l'època. L'objectiu principal de la present investigació és analitzar, interpretar i determinar com va afectar al Japó l'impacte, la influència i la presència de les potències occidentals a partir dels nous apropaments a les costes japoneses i dels intents diplomàtics d'entre finals del segle XVIII i mitjans del segle XIX, així com de la forçosa obertura comercial del Japó a l'exterior.
En el siglo XVII, el shogunato de Tokugawa decretó la política aislacionista del sakoku, de manera que Japón quedó cerrado al mundo exterior y permaneció aislado durante 200 años, aunque siguió manteniendo el contacto y las relaciones comerciales con Holanda y China. A finales del siglo XVIII, tuvo lugar una nueva oleada de contactos, interacciones y encuentros con varias naciones y potencias occidentales, como Rusia, Gran Bretaña, Francia y Estados Unidos, las cuales se fueron intensificando durante la primera mitad del siglo XIX. En la década de 1850, tras la firma de varios tratados de amistad y comercio, también conocidos como “tratados desiguales”, Japón se vio obligado a abandonar la política del sakoku y a abrir el país, los puertos y el comercio al exterior. A raíz de esto y tras la Restauración Meiji, Japón experimentó cambios y transformaciones, algunos de los cuales estuvieron profundamente condicionados por el impacto, la influencia, presencia y contacto con Occidente. Así pues, el presente trabajo e investigación pretende estudiar y analizar, desde la perspectiva e historiografía occidental, el impacto, la influencia y presencia de Occidente en Japón desde 1851 hasta 1921, así como el contacto con las naciones occidentales, el proceso de occidentalización y modernización. Esta tesis se enmarca entre el siglo XVII y el XX, más concretamente entre los años 1600 y 1921, aunque el estudio se centra, sobre todo, en el período de tiempo que va desde 1851 hasta 1912, es decir, desde el Bakumatsu hasta finales del período Meiji. Para la realización de esta investigación se ha empleado una historiografía occidental basada en diarios, relatos de viajeros y libros contemporáneos, pero también a partir de fuentes autóctonas de Japón y contemporáneas de la época. El objetivo principal de la presente investigación es analizar, interpretar y determinar cómo afectó a Japón el impacto, la influencia y la presencia de las potencias occidentales a partir de sus nuevos acercamientos a las costas japonesas e intentos diplomáticos de entre finales del siglo XVIII y mediados del siglo XIX, así como de la forzosa apertura comercial de Japón al exterior.
In the 17th century, the Tokugawa shogunate decreed the isolationist policy of sakoku, so that Japan was closed to the outside world and remained isolated for 200 years, although it continued to maintain contact and trade relations with Holland and China. At the end of the 18th century, a new wave of contacts, interactions and encounters took place with various Western nations and powers, such as Russia, Great Britain, France and the United States, which intensified during the first half of the 19th century. In the 1850s, after the signing of several treaties of friendship and trade, also known as “unequal treaties”, Japan was forced to abandon the sakoku policy and open the country, ports and trade abroad. As a result of this and after the Meiji Restoration, Japan experienced changes and transformations, some of which were deeply conditioned by the impact, influence, presence and contact with the West. Thus, the present work and research pretends to study and analyse, from the Western perspective and historiography, the impact, influence and presence of the West in Japan from 1851 to 1921, as well as the contact with Western nations, the process of Westernization and modernization. This thesis is framed between the 17th and 20th centuries, more specifically between the years 1600 and 1921, although the study focuses, above all, on the period from 1851 to 1912, that is, from the Bakumatsu to the end of the Meiji period. To do this research, Western historiography based on diaries, traveller’s accounts and contemporary books, but also on native Japanese and contemporary sources of the time has been used. The main objective of this research is to analyse, interpret and determine how the impact, influence and presence of Western powers affected Japan from the new approaches to Japanese shores and the diplomatic attempts between the end of the century 18th and mid-19th century, as well as the forced commercial opening of Japan abroad.
Era Tokugawa; Període Meiji; Occidentalització; Período Meiji; Occidentalización; Age of Tokugawa; Meiji period; Westernization
94 - Historia general y por países
Història Contemporània
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.