Els joves participen en dinàmiques socials mediades per les Tecnologies Digitals Interactives (TDI), que han transformat les formes d’accedir, interpretar la realitat i configurar la seva subjectivitat. Aquesta es concep com una categoria que entén el subjecte en constant desenvolupament, capaç de produir sentit i promoure canvis socials. L’anàlisi dins de la societat digital contempla tres moments: individual, col·lectiu i de força o potència (Hugo Zemelman). Així, la investigació és d’enfocament mixt (qualitatiu i quantitatiu), basada en entrevistes i enquestes, i inclou la participació de directius, docents i estudiants d’educació mitjana de quatre institucions distritals de Bogotà, Colòmbia (2020-2021). La tesi s’organitza en cinc apartats: introducció, metodologia de recollida i anàlisi de dades, resultats, discussió amb conclusions i propostes, i referències bibliogràfiques juntament amb annexos.
Los jóvenes participan en dinámicas sociales mediadas por las Tecnologías Digitales Interactivas (TDI), que han transformado las formas de acceder, interpretar la realidad y configurar su subjetividad. Esta se entiende como una categoría que concibe al sujeto en constante desarrollo, capaz de producir sentido y generar cambios sociales. El análisis dentro de la sociedad digital contempla tres momentos: individual, colectivo y de fuerza o potencia (Hugo Zemelman). Así, la investigación es de enfoque mixto (cualitativo y cuantitativo), a partir de entrevistas y encuestas e incluye la participación de directivos, docentes y estudiantes de educación media de cuatro instituciones distritales en Bogotá, Colombia (2020-2021). La tesis se organiza en cinco apartados: introducción, metodología de recolección y análisis de datos, resultados, discusión con conclusiones y propuestas, y referencias bibliográficas junto con anexos.
Young people participate in social dynamics mediated by Interactive Digital Technologies (IDT), which have transformed the ways of accessing, interpreting reality, and shaping their subjectivity. Subjectivity is understood as a category that conceives the individual as constantly evolving, capable of producing meaning and driving social change. The analysis within the digital society considers three dimensions: individual, collective, and force or potential (Hugo Zemelman). The research follows a mixed-method approach (qualitative and quantitative), based on interviews and surveys, involving the participation of school administrators, teachers, and high school students from four public institutions in Bogotá, Colombia (2020–2021). The thesis is structured into five sections: introduction, methodology for data collection and analysis, results, discussion with conclusions and proposals, and references accompanied by appendices.
Subjectivitat; Joves; TIC (tecnologies de la informació i la comunicació); Subjetividad; Jóvenes; TIC (tecnologías de la información y la comunicación); Subjectivity; Youth; ICT (information and communication technologies)
37 - Educación. Enseñanza. Formación. Tiempo libre
Didàctica i Organització Escolar
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.