La sonoridades visuales ecosomáticas en la poesía de Picasso. Una investigación artística

Author

Callejas Arsitizabal, Daniela

Director

Costa, Tània

Jaques Pi, Jèssica

Tutor

Jaques Pi, Jèssica

Date of defense

2025-05-15

Pages

370 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Filosofia

Abstract

Aquesta investigació artística proposa uns assaigs de relectura contemporània i disruptiva dels textos poètics produïts per Pablo Picasso entre 1935 i 1959, en els quals la sonoritat es reconeix com una característica fonamental de les composicions. Aquesta sonoritat es manifesta al llarg del corpus poètic a través de llenguatges verbals, visuals i orals, on els elements influeixen de manera correlativa en qui els llegeix-escolta-escriu-mira-recita. Des d’una perspectiva enactiva, pràctiques, cossos i teories es retroalimenten per desenvolupar una lectura no convencional, fonamentada en els pilars discursius i factuals de l’espai, el temps i el cos. Aquests seran analitzats des de la meva pràctica artística, desenvolupada a través dels llenguatges de la llum, la foscor i el so. Proposo una obertura cap a una -altra- possible finestra de percepció, comunicació i lectura poètica, per nodrir-la des de diverses formes de fer i comunicar, a partir de la performance, el vídeo, la fotografia i la instal·lació artística experimental. Plantejo la foscor com un espai de percepció que fa emergir allò aparentment invisible i afavoreix que el llenguatge del poema es generi simultàniament mitjançant el so, la vibració, el moviment i la gestualitat. Comunicant-se a través d’elements que transcendeixen el verb i que també són fonamentals en la composició. D’aquesta manera, interpel·laré les maneres d’abordar un esdeveniment poètic per proposar alternatives al verbocentrisme, argumentades a partir del cos sensible, l’ecosomàtica, la imaginació material i els gestos disruptius, que conviden a tensar les formes habituals de fer; en aquest cas, l’acte d’abordar una lectura. A partir d’això, es desenvoluparan conceptes com la poesia al·lucinògena i els gestos resplendents i ressonants, com a eines per analitzar poètiques pròpiament disruptives, com les poètiques picassianes.


Esta investigación artística propone unos ensayos de relectura contemporánea y disruptiva de los textos poéticos producidos por Pablo Picasso entre 1935 y 1959, en los cuales la sonoridad se reconoce como una característica fundamental de las composiciones. Esta sonoridad acontece a lo largo del corpus poético a través de lenguajes verbales, visuales y orales, donde los elementos influyen de manera co-relativa en quien los lee-escucha-escribe-mira-recita. Desde una perspectiva enactivista, prácticas, cuerpos y teorías se retroalimentan para desarrollar una lectura no convencional, fundamentada en los pilares discursivos y factuales del espacio, el tiempo y el cuerpo. Estos serán analizados desde mi práctica artística, desarrollada a través de los lenguajes de la luz, la oscuridad y el sonido. Propongo una apertura hacia una -otra- posible ventana de percepción, comunicación y lectura poética, para nutrirla desde diversas formas de hacer y comunicar, a partir del performance, el vídeo, la fotografía y la instalación artística experimental. Planteo la oscuridad como un espacio de percepción que hace emerger lo aparentemente invisible y favorece que el lenguaje del poema se genere simultáneamente mediante el sonido, la vibración, el movimiento y la gestualidad. Comunicándose a través de elementos que trascienden el verbo y que también son fundamentales en la composición. De esta manera, interpelaré las maneras de abordar un acontecimiento poético para proponer alternativas al verbocentrismo, argumentadas a partir del cuerpo sensible, la ecosomática, la imaginación material y los gestos disruptivos, que invitan a tensionar las formas habituales del hacer; en este caso, el acto de abordar una lectura. A partir de ello, se desarrollarán conceptos como la poesía alucinógena y los gestos resplandecientes y resonantes, como herramientas para analizar poéticas propiamente disruptivas, como las poéticas picassianas.


This artistic research proposes a series of contemporary and disruptive re-readings of the poetic texts produced by Pablo Picasso between 1935 and 1959, in which sonority emerges as a fundamental characteristic of the compositions. This sonority unfolds throughout the poetic corpus across verbal, visual, and oral languages, where the elements interact correlatively with those who read-listen-write-see-recite them. From an enactivist perspective, practices, bodies, and theories interact and mutually enrich one another to develop a non-conventional reading, grounded in the discursive and factual pillars of space, time, and the body. These aspects will be analyzed through my artistic practice, which I develop using the languages of light, darkness, and sound. I propose an opening toward an other possible window of poetic perception, communication, and reading, seeking to nurture it through diverse ways of doing and communicating, such as performance, video, photography, and experimental artistic installations. I position darkness as a space of perception that allows the seemingly invisible to emerge, enabling the language of the poem to simultaneously manifest through sound, vibration, movement, and gesture. This language communicates through elements that transcend the verbal and yet remain fundamental to the composition. In this way, I aim to challenge the traditional ways of approaching a poetic event by proposing alternatives to verbocentrism. These alternatives are grounded in the sensitive body, ecosomatics, material imagination, and disruptive gestures, which encourage us to challenge habitual ways of doing; in this case, how we approach the act of reading. Building upon this, I will develop concepts such as hallucinogenic poetry and resonant and resplendent gestures as tools for analyzing inherently disruptive poetics, like the Picassian poetics.

Keywords

Recerca artística; Artistic research; Investigación artística

Subjects

10

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

dca1de1.pdf

18.03Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

This item appears in the following Collection(s)