Management of patients with acute infections in resource-limited settings: towards new host biomarker-based tools to improve triage and risk stratification

Autor/a

Balanza Lombardia, Núria

Director/a

Bassat Orellana, Quique

Tutor/a

Vila Estapé, Jordi

Data de defensa

2025-04-04

Pàgines

217 p.



Departament/Institut

Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

Resum

[eng] INTRODUCTION: Acute infections are a leading reason for seeking healthcare globally. However, the triage and risk stratification of patients with such infections remain challenging across different healthcare levels. In resource-limited settings, this is exacerbated by scarce clinicians, medical supplies, and equipment. Current strategies have inherent limitations and rely heavily on the subjective judgment of healthcare workers. Delays in the recognition and appropriate management of patients at risk of poor outcomes contribute to preventable mortality and morbidity, while unnecessary hospitalizations and overtreatment lead to misallocation of healthcare resources and promote antimicrobial resistance. Furthermore, overreliance on subjective criteria can result in inequities in clinical evaluation and decision-making, including gender-based disparities. New, simple, accurate, objective, and inexpensive tools for triage and risk stratification are needed. HYPOTHESIS: The overarching hypothesis of this thesis is that measuring host biomarkers in patients with acute infections would improve current patient triage and risk stratification practices in resource-limited settings and trigger more equitable management decisions, with a positive impact on clinical outcomes. Specific hypotheses are: i) Boys and girls in Manhiça district, southern Mozambique, differ in access to and provision of healthcare, and ii) In pediatric and adult patients with suspected acute infections in Mozambique, measuring host biomarkers can help identify individuals at risk of adverse outcomes or with specific organ injury. OBJECTIVES: This thesis presents two general objectives: i) To describe pediatric healthcare in Manhiça district through a gender lens, and ii) To evaluate whether measuring host biomarkers can help identify individuals at risk of adverse outcomes or with specific organ injury in different clinical scenarios involving pediatric and adult patients with suspected acute infections in Mozambique.


[cat] Introducció: Les infeccions agudes són una de les principals causes de consulta sanitària arreu del món. Tanmateix, el triatge i l'estratificació del risc en pacients amb aquestes infeccions continuen sent un repte en tots els nivells assistencials. En entorns amb recursos limitats, aquesta situació es veu agreujada per l'escassetat de personal clínic, subministraments mèdics i equipament. Les estratègies actuals tenen limitacions inherents i depenen en gran manera de judicis subjectius del personal sanitari. Els retards en el reconeixement i maneig adequat dels pacients amb risc d’evolució desfavorable contribueixen a una mortalitat i morbiditat evitables, mentre que les hospitalitzacions innecessàries i el sobretractament es tradueixen en una assignació ineficient dels recursos sanitaris i afavoreixen la resistència als antimicrobians. A més, dependre de criteris subjectius pot generar inequitats en l'avaluació i les decisions clíniques, incloses disparitats basades en el gènere. Es necessiten noves eines de triatge i estratificació del risc que siguin senzilles, precises, objectives i econòmiques. Hipòtesi: La hipòtesi d'aquesta tesi és que mesurar biomarcadors de l'hoste en pacients amb infeccions agudes milloraria les pràctiques actuals de triatge i estratificació del risc en entorns amb recursos limitats i resultaria en un maneig clínic més equitatiu, amb un impacte positiu en els resultats clínics. Les hipòtesis específiques són: i) Els nens i les nenes del districte de Manhiça, en el sud de Moçambic, difereixen en l'accés i prestació d’atenció sanitària, i ii) En pacients pediàtrics i adults amb sospita d'infeccions agudes a Moçambic, mesurar biomarcadors de l'hoste pot ajudar a identificar a aquells en risc de resultats adversos o amb dany orgànic específic. Objectius: Aquesta tesi presenta dos objectius generals: i) Descriure l'atenció sanitària pediàtrica en el districte de Manhiça des d'una perspectiva de gènere, i ii) Avaluar si mesurar biomarcadors de l'hoste, en pacients pediàtrics i adults amb sospita d'infeccions agudes a Moçambic, en diferents escenaris clínics, pot ajudar a identificar a aquells en risc de resultats adversos o amb dany orgànic específic.


[spa] INTRODUCCIÓN: Las infecciones agudas son una de las principales causas de consulta sanitaria en todo el mundo. Sin embargo, el triaje y la estratificación del riesgo en pacientes con dichas infecciones siguen siendo un reto en todos los niveles asistenciales. En entornos con recursos limitados, esta situación se ve agravada por la escasez de personal clínico, suministros médicos y equipamiento. Las estrategias actuales tienen limitaciones inherentes y dependen en gran medida de juicios subjetivos del personal sanitario. Los retrasos en el reconocimiento y manejo adecuado de los pacientes con riesgo de evolución desfavorable contribuyen a una mortalidad y morbilidad evitables, mientras que las hospitalizaciones innecesarias y el sobretratamiento se traducen en una asignación ineficiente de los recursos sanitarios y favorecen la resistencia a los antimicrobianos. Además, depender de criterios subjetivos puede generar inequidades en la evaluación y las decisiones clínicas, incluidas disparidades basadas en el género. Se necesitan nuevas herramientas de triaje y estratificación del riesgo que sean sencillas, precisas, objetivas y económicas. HIPÓTESIS: La hipótesis de esta tesis es que medir biomarcadores del huésped en pacientes con infecciones agudas mejoraría las prácticas actuales de triaje y estratificación del riesgo en entornos con recursos limitados y resultaría en un manejo clínico más equitativo, con un impacto positivo en los resultados clínicos. Las hipótesis específicas son: i) Los niños y las niñas del distrito de Manhiça, en el sur de Mozambique, difieren en el acceso y prestación de atención sanitaria, y ii) En pacientes pediátricos y adultos con sospecha de infecciones agudas en Mozambique, medir biomarcadores del huésped puede ayudar a identificar a aquellos en riesgo de resultados adversos o con daño orgánico específico. OBJETIVOS: Esta tesis presenta dos objetivos generales: i) Describir la atención sanitaria pediátrica en el distrito de Manhiça desde una perspectiva de género, y ii) Evaluar si medir biomarcadores del huésped, en pacientes pediátricos y adultos con sospecha de infecciones agudas en Mozambique, en diferentes escenarios clínicos, puede ayudar a identificar a aquellos en riesgo de resultados adversos o con daño orgánico específico.

Paraules clau

Malalties infeccioses; Enfermedades infecciosas; Communicable diseases; Epidemiologia; Epidemiología; Epidemiology; Marcadors bioquímics; Marcadores bioquímicos; Biochemical markers; Triatge (Medicina); Despistaje; Triage (Medicine); Moçambic; Mozambique

Matèries

616.9 - Malalties infeccioses i contagioses. Febres

Àrea de coneixement

Ciències de la Salut

Nota

Programa de Doctorat en Medicina i Recerca Translacional / Tesi realitzada a l'Institut de Salut Global de Barcleona (ISGlobal)

Documents

Aquest document conté fitxers embargats fins el dia 04-04-2026

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)