Exposició a compostos organoclorats i efectes sobre la salut infantil durant el primer any de vida

Author

Ribas Fitó, Núria

Director

Sunyer Deu, Jordi

Date of defense

2003-05-30

ISBN

8468857165

Legal Deposit

B.7787-2004



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

L'hexaclorobenzè (HCB) és un compost organoclorat àmpliament distribuït per tot el planeta, altament lipofílic que s'acumula als sistemes biològics. Els nounats s'exposen a aquests compostos organoclorats (OCs) a través de la placenta i de la lactància materna. Tot i que l'HCB és un dels OCs més comuns, la seva transferència a través de la placenta de la mare al fetus durant la gestació i a través de l'alletament matern està poc documentada. El coneixement sobre els seus possibles efectes sobre la salut infantil és també bastant limitat. A Flix, un poble de la Ribera d'Ebre, es van detectar nivells molt elevats d'HCB a l'atmosfera degut a la seva proximitat a una empresa electroquímica. Els objectius del present treball són els d'avaluar l'exposició a OCs a través de la placenta i de la lactància materna i els seus efectes sobre la salut infantil durant el primer any de vida en el conjunt de nounats d'aquesta població.


Hexachlorobenzene (HCB) is an organochlorine compound widely spread in the environment, highly lipophyilic which accumulates in all biological systems. Newborns are exposed to organochlorine compounds (OCs) through placenta and via breastfeeding. Although HCB is one of the most common OCs, its transference from the mother to the child through placenta and via breastfeeding is poorly documented. The knowledgement of the possible adverse effects on infant's health is also limited. In Flix, a small village in the Ribera d'Ebre area, high levels of HCB were detected in the atmosphere of the village due to the vicinity of an electrochemical factory. The objectives of the present study are to evaluate OCS exposition through placenta and breastfeeding and its effects on infant's health during the first year of life.

Keywords

neurodevelopment; Organochlorine compounds; DDE; PCBs; Hexachlorobenzene; Flix; contaminants ambientals; lactància; placenta; infants; DDE; Compostos Organclorats; PCBs; salut infantil; Hexaclorobenzè; placenta; desenvolupament neuroconductual; Flix; environmental pollutants; infants; breastfeeding; child health

Subjects

615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology

Documents

tnrf1de1.pdf

2.273Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)