Estudio funcional y molecular del canal Maxi-Cl activado por antiestrógenos

Author

Bahamonde Santos, María Isabel

Director

Valverde, M. A. (Miguel Ángel)

Date of defense

2004-02-27

ISBN

846886644X

Legal Deposit

B.14867-2004



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Las membranas celulares contienen un canal de Cl- (Maxi-Cl-) que es modulado por estrógenos y antiestrógenos. El trabajo experimental de mi tesis doctoral ha consistido en el estudio de la modulación de este canal y su identidad molecular. El resultado de mi trabajo ha demostrado que la base molecular del canal Maxi-Cl- es una isoforma de la proteína mitocondrial VDAC y que la activación del canal por los antiestrógenos y su inhibición por los estrógenos implica procesos de defosforilación y fosforilación, respectivamente.


Cellular membranes contain a Maxi-Cl- channel that is modulated by oestrogen and antioestrogens. The experimental work of my PhD Thesis has focussed in the study of the molecular identity of the Maxi-Cl- channel and its regulation. My results demonstrated that an isoform of the mitochondrial protein VDAC is the molecular correlate of the Maxi-Cl- channel and that the activation of the channel by antioestrogens and its inhibition by oestrogen requires a dephosphorylation and phosphorylation process, respectively.

Keywords

neuroblastos; fibroblastos; toremifeno; mitocondria; lipid raft; caveolin; Maxi-Cl- channel; fibroblast; mitochondria; caveolae; antioestrogen; neuroblastoma; toremifen; antiestrógeno; caveola; caveolina; lipid raft; VDAC; canal Maxi-Cl-

Subjects

573 - General and theoretical biology

Documents

tmbs1de1.pdf

2.463Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)