Zeb1, un gen implicat en la repressió transcripcional de l'E-Cadherina durant la transició epiteli-mesènquima. Caracterització del mecanisme de regulació de la seva expressió

Author

Guaita Esteruelas, Sandra

Director

García de Herreros, Antonio

Date of defense

2005-09-21

ISBN

8468944157

Legal Deposit

B.45225-2005



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Durant la transició Epiteli-Mesènquima (TEM), el factor de transcripció Snail reprimeix la transcripció de l'E-cadherina unint-se a les caixes E presents en el promotor d'aquest gen.<br/>Les cèl·lules que expressen Snail presenten un fenotip fibroblastoide amb pocs contactes cel·lulars: els gens epitelials són reprimits (E-cadherina, MUC1 i VDR) i els gens mesenquimals són induïts (Zeb1).<br/>La sobre-expressió de Snail en varies línies cel·lulars donarà lloc a un augment en els nivells de RNA i de l'activitat del promotor de Zeb1. A més, Zeb1 reprimeix l'E-cadherina i MUC1.<br/>Estàvem interessats en el mecanisme de repressió i inducció de gens per Snail. Snail necessita de HDAC per a realitzar el seu mecanisme de repressió. A més, es va estudiar el mecanisme de inducció del promotor de Zeb1. El promotor de Zeb1 era activat en línies cel·lulars que responien a estímuls de TEM, com la sobre-expressió de ILK, de l' oncogen Ha-Ras o de la cPK-Ca. Finalment es va descriure que el promotor de Zeb1 responia a NF-kB, b-catenina/TCF4 i Twist.


During Epithelial mesenchymal transition (EMT), the transcriptional factor Snail represses E-cadherin transcription by binding to E-box sequence of the E-cadherin promoter. <br/>Cells expressing Snail presented a scattered flattened phenotype with low intercellular contacts: epithelial gene are repressed (E-cadherin, VDR and Muc-1) and mesenchymal genes are induced (Zeb1). <br/>Snail overexpression in several lines raised ZEB1 RNA levels and increased the activity of ZEB1 promoter. ZEB1 repressed E-cadherin and MUC1.<br/>We were interested in Snail repression and induction mechanism. We analysed whether Snail needs other proteins for its repression function and we found HDAC such as partners in Snail repression. In addition, we are studying its activation activity upon Zeb1 promoter. The human Zeb1 promoter was activated in cell lines that respond to agents that induce mesenchymal phenotype, as overexpression of integrin-linked kinase (ILK) or oncogenes such as Ha-ras or cPK-Ca. Moreover, Zeb1 promoter was activated by different proteins implicated in EMT, such as, NF-kB, b-catenin/TCF4 and Twist.

Keywords

E-cadherin; EMT; Zeb1; Snail; E-cadheirna; TEM

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology

Documents

tsge1de1.pdf

1.713Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)