L'educació en la ciutadania global. Estudi sobre els fonaments ideològics, el desenvolupament històric, la dimensió internacional i els valors i pràctiques de l'escoltisme mundial.


Altres títols

Global Citizenship Education: A study of the ideological foundation, historical development, international dimension, and values and practices of World Scouting.

Autor/a

Vallory i Subirà, Eduard

Director/a

Requejo, Ferran

Tubella, Imma

Data de defensa

2007-12-21

ISBN

9788469144619

Dipòsit Legal

B.5223-2008



Departament/Institut

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials

Programa de doctorat

Programa de doctorat en Ciències Polítiques i Socials

Resum

Tradicionalment, s'ha assumit que nacionalisme i cosmopolitisme eren tendències contraposades, i que el reforç de la identitat nacional debilita el sentit de pertinença global, i a la inversa. L'anàlisi del cas de l'escoltisme mundial, però, contradiu aquesta assumpció: es tracta d'un moviment no-governamental que té com a objectiu l'educació en la ciutadania, present a 165 països dels cinc continents i que aplega prop de 30 milions d'infants i joves. Des que es va formalitzar com a organització mundial el 1920, ha mantingut la seva acció educativa combinant l'arrelament local, la identitat nacional i el sentit de pertinença global des de la convivència en la diversitat. Tots els estudis precedents s'havien centrat en casos nacionals, però mai abans s'havia analitzat l'escoltisme mundial en conjunt: la seva consistència històrica i ideològica, la quantificació de la seva dimensió mundial des de 1920, la coherència de les seves pràctiques i la capacitat de la seva acció de generador canvi social.


Tradicionalmente, se ha asumido que nacionalismo y cosmopolitismo eran tendencias contrapuestas, y que el refuerzo de la identidad nacional debilita el sentido de pertenencia global, y viceversa. Pero el análisis del caso del escultismo mundial contradice esta asunción: se trata de un movimiento no-gubernamental que tiene como objetivo la educación en la ciudadanía, presente en 165 países de los cinco continentes y que agrupa cerca de 30 millones de jóvenes. Desde que se formalizó como organización mundial en 1920, ha mantenido su acción educativa combinando el arraigo local, la identidad nacional y el sentido de pertenencia global desde la convivencia en la diversidad. Todos los estudios precedentes se habían centrado en casos nacionales, pero nunca antes se había analizado el escultismo mundial en conjunto: su consistencia histórica e ideológica, la cuantificación de su dimensión mundial desde 1920, la coherencia de sus prácticas y la capacidad de su acción de generar cambio social.


Historically it has been assumed that nationalism and cosmopolitanism were opposite tendencies, and that strengthening national identity weakens the sense of global belonging, and vice versa. The analysis of the World Scouting case, though, contradicts this: it is a non-governmental movement with citizenship education as its aim, with a presence in 165 countries on the 5 continents, assembling almost 30 million children and youth. Since its formalization as a world organization in 1920, it has combined its educational action with local rooting, national identity, and the sense of global belonging, through living together in diversity. All previous studies have centered on national cases, but World Scouting has never been analyzed as a whole before: its historical and ideological consistency, the quantification of its world dimension since 1920, the coherence of its practices and the capacity of its actions to create social change.

Paraules clau

cosmopolitanism; globalization; nationalism; democracy; social capital; civil society; community; identity; education; citizenship; global; scouting; guiding; internacional; discriminación; desarrollo; paz; ONG; voluntario; red; cosmopolitismo; nacionalismo; globalización; democracia; capital social; sociedad civil; comunidad; identidad; educación; global; scout; ciudadanía; guidismo; escultismo; internacional; discriminació; desenvolupament; ONG; pau; voluntari; xarxa; cosmopolitisme; nacionalisme; globalització; democràcia; capital social; societat civil; comunitat; identitat; educació; global; ciutadania; guiatge; escoltisme; network; voluntary; NGO; peace; development; discrimination; international

Matèries

3 - Ciències socials; 32 - Política

Documents

tev1de4.pdf

2.962Mb

tev2de4.pdf

4.386Mb

tev3de4.pdf

3.958Mb

tev4de4.pdf

1.995Mb

teveng1of4.pdf

2.526Mb

teveng2of4.pdf

4.185Mb

teveng3of4.pdf

3.922Mb

teveng4of4.pdf

1.920Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)