Joan Pere Fontanella (1575-1649), un advocat de luxe per a la ciutat de Girona

Autor/a

Capdeferro i Pla, Josep

Director/a

Montagut Estragués, Tomàs de

Fecha de defensa

2010-09-17

ISBN

9788469382950

Depósito Legal

B.40503-2010



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Dret

Resumen

Aquesta tesi proposa un recorregut per la Girona del segle XVII a través dels seus plets, negociacions polítiques i controvèrsies en general. Ens acompanyen en el trajecte els dirigents del municipi, naturalment, i també membres de confraries gremials, canonges de la Seu, oficials de la monarquia, religiosos d'ordes de la reforma catòlica, hortolans de la ruralia gironina, etc. Al davant del grup, com a guies, descobrim els advocats del govern local. A través de les seves habilitats jurídiques i argumentals, vetllaran per la integritat o, millor encara, la potenciació del patrimoni jurídic i els interessos de la ciutat. D'entre aquests advocats destaca Joan Pere Fontanella, un jurista cabdal per al dret i per a la història de Catalunya. Per la durada i pels resultats del seu vincle professional amb el municipi gironí, el podem qualificar sens dubte com un advocat de luxe. I els luxes es paguen.


This thesis proposes an overview of 16th century Girona through its lawsuits, political negotiations and disputes in general. Throughout the journey we are guided by the councillors of the municipality, members of guilds, canons of the Cathedral, officials of the monarchy, religious orders of Catholic reform, countryside peasants, etc.. Leading the group we discover the lawyers of the local government. Through their legal and argumentative skills, they will ensure the integrity, or better still, the strengthening of the legal heritage and the interests of the city. Among these attorneys Joan Pere Fontanella stands out, being a relevant and crucial jurist for the history of Catalonia. For the duration and the results of his professional relationship with the town of Girona, we can certainly qualify him as a first-class lawyer. And first-class lawyers are costly.

Palabras clave

al·legacions jurídiques; fonts epistolars; Corts; Diputació del General; Confraries gremials; capítol catedralici; Assessorament jurídic; Poder municipal; Girona; Joan Pere Fontanella

Materias

34 - Derecho

Documentos

tjcp.pdf

10.58Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)