De mystica sive obscenum. Hermenèutica negativa com a procés de compresió de la poesia de Fernando Echeverría i com a via d'autoconeixement del lector

Autor/a

Serra Lopes, Francisco

Director/a

Vega, Amador

Fecha de defensa

2010-02-15

ISBN

9788469327289

Depósito Legal

B.18634-2010



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Humanitats

Resumen

Davant de l'obra del poeta portuguès Fernando Echevarría (1927), hi ha l'intent de llegir fenomenològicament. Observant els límits de la fenomenologia de lectura, i mitjançant l'atenció a la relació lectoral establerta, es procedeix al discerniment de les qualitats més capaces de descriure i comprendre aquell discurs poètic: intensió, emergència, lloança i bé sense intermitència. Aquestes qualitats, confirmades per un apropament filosòfic que s'hi acomoda com a raó intuïtiva, manifesten la possibilitat d'identificar el discurs echevarrià com a poesia mística. Es replanteja el lloc del lector com a negativitat i es descriu, a la llum dels usos de l'expressió 'hermenèutica negativa', en què es diferencia i quines conseqüències pot tenir aquesta disposició hermenèutica per a la vida de la comunitat de lectors.


Before the work of Portuguese poet Fernando Echevarría (born 1927), a phenomenological reading is intended. Observing the limits of such phenomenology, and paying attention to the lectural relation that develops, I proceed discerning which qualities may be more capable of describing and understanding that poetic discourse: intension, emergence, praise and good without intermittence. These qualities, confirmed by a philosophic approach that gets closer to them in the form of intuitive reason, manifest the possibility of identifying the Echevarrian discourse as mystical poetry. The place of the reader is reconsidered as negativity while the uses of the expression 'negative hermeneutics' allow for a description of both its distinctiveness and the consequences this hermeneutic disposition may have for the life of a community of readers.

Palabras clave

praise; emergence; intension; apophaticism; aesthetics; mysticism; mystic; negativity; negative; hermeneutics; Portuguese; literature; poetry; Fernando Echevarría; bé sense intermitència; lloança; emergència; intensió; apofatisme; estètica; misticisme; mística; negativitat; negativa; hermenèutica; portuguès; portuguesa; literatura; poesia; Fernando Echevarría; non-intermittent good

Materias

8 - Lingüística y literatura

Documentos

tfsl.pdf

1.625Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)