Els noms col·lectius catalans: descripció i reconeixement


Autor/a

Solé Solé, Elisabet

Director/a

Cabré, M. Teresa (Maria Teresa)

Data de defensa

2002-07-08

ISBN

8468807532

Dipòsit Legal

B.42355-2002



Departament/Institut

Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari de Lingüística Aplicada

Programa de doctorat

Programa de doctorat en Traducció i Ciències del Llenguatge

Resum

La tesi Els noms col·lectius catalans: descripció i reconeixement és un treball interdisciplinari en què intervenen aspectes de semàntica i morfologia lèxica amb l'objectiu d'analitzar la noció de nom col·lectiu i establir mecanismes de reconeixement d'aquestes unitats nominals en els corpus textuals, amb l'objectiu final d'avançar en l'etiquetatge semàntic de corpus.<br/><br/>En primer lloc, s'aborda la noció de nom col·lectiu (NC) i la seva classificació semàntica a partir de la relació semàntica que s'estableix entre el conjunt (NC) i els elements que l'integren, i les característiques de cadascun dels elements, d'una banda, i del conjunt, de l'altra. Classificació vàlida per als nom col·lectius en general, i no exclusivament els catalans.<br/><br/>En segon lloc, s'estableixen una sèrie de criteris de reconeixement semanticoformals i morfològics, mitjançant indicadors i patrons, que permeten la detecció semiautomàtica de candidats a NC dins dels textos; i s'apliquen i validen en un corpus textual de llengua general i especialitzat (medicina, dret, informàtica, medi ambient i economia), per al català.


The thesis entitled Els noms col·lectius catalans: descripció i reconeixement is an interdisciplinary work in which aspects of semantics and lexical morphology take part in order to analyze the collective noun notion and establish the mechanisms of recognition of these nominal units in textual corpora, so that, we can advance in the corpus semantic tagging.<br/><br/>Firstly, the collective noun (CN) notion and its semantic classification are treated by taking into account the semantic relationship that is established between the CN set and the elements that compose it. Features of each of the elements on the one hand, and the whole, on the other, are also analyzed. This classification is not only valid for Catalan collective names, but for collective noun in general.<br/><br/>Secondly, formal, semantic and morphologic criteria of recognition are established by means of indicators and patterns that allow the semi-automatic detection of CN candidates within the texts. These criteria are applied and validated in a Catalan textual corpora of general and specialized language (medicine, law, computer science, enviroment and economics).


La tesis Els noms col·lectius catalans: descripció i reconeixement es un trabajo interdisciplinario en el que intervienen aspectos de semántica y morfología léxica con el objetivo de analizar la noción de nombre colectivo y establecer mecanismos de reconocimiento de estas unidades nominales en los corpus textuales, con el objetivo final de avanzar en el etiquetaje semántico de corpus.<br/><br/>En primer lugar, se aborda la noción de nombre colectivo (NC) y su clasificación semántica a partir de la relación semántica que se establece entre el conjunto (NC) y los elementos que lo integran, y las características de cada uno de los elementos, por una parte, y del conjunto, por otra. Clasificación válida para los nombres colectivos en general, y no exclusivamente los catalanes.<br/><br/>En segundo lugar, se establecen una serie de criterios de reconocimiento semanticoformals y morfológicos, mediante indicadores y patrones, que permiten la detección semiautomática de candidatos a NC en los textos; y se aplican y validan en un corpus textual de lengua general y especializado (medicina, derecho, informática, medio ambiente y economía), para el catalán.

Paraules clau

semántica léxica; relaciones semánticas; morfologia lèxica; semàntica lèxica; relacions semàntiques; sufixos; suffixes; etiquetatge semàntic; lexical morphology; collective noun; nombre colectivo; morfología léxica; lexical semantics; semantic relationships; sufijos; nom col·lectiu; etiquetaje semántico

Matèries

81 - Lingüística i llengües

Documents

tess1de2.pdf

1.252Mb

tess2de2.pdf

713.5Kb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)