Universitat Pompeu Fabra. Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions
Programa de doctorat en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions
Aquesta tesi està constituïda per diverses activitats de recerca, entre les quals trobam principalment articles i capítols publicats. Es descriu el disseny d'una joguina robòtica que facilita la metacognició dels nens. Es detallen els nous mètodes de disseny participatiu desenvolupats per donar suport a aquest procés, com també els resultats de les experiències dins l'aula que varen validar la seva eficàcia. Aquestes experiències varen fer servir l'especificació Unit of Practice d'Apple, la qual posibilita la descripció normalitzada de de les activitats pedagògiques amb els recursos d'ensenyament tecnològics. L'enfocament de la investigació llavors se centra en les especificacions de IMS, que representen recursos i activitats pedagògiques en un format que els ordinadors poden processar. S'analitzen les eines necessàries per treballar amb aquestes especificacions. Es fa una distinció entre processos de disseny en móns tancats (dirigits a grups limitats d'usuaris) i oberts (dirigits a un grup obert o universal). Es descriuen els processos participatius de disseny en ambdós casos. Es tenen especialment en consideració les eines necessàries per treballar amb l'especificació IMS LD, i es desenvolupen models conceptuals per clarificar la tipologia de les eines i els seus usos.<br/>Es proposa la participació en les comunitats de pràctica com una metodologia per avaluar les necessitats, les eines, i l'ús de l'especificació.
This thesis is composed of a number of related research activities, which are principally represented by means of published papers. The design of a robotic toy to provide support for children's meta-cognition is described. The new participatory design methods developed to support this process are detailed, together with the results of field trials which validated its effectiveness. These trials make use of Apple's Unit of Practice specification for the consistent description of pedagogic activities with technological teaching resources. The investigation of IMS' machine readable representations of pedagogy, their use, and the tooling they require, then becomes the focus for the inquiry. A distinction is drawn between closed world design processes, addressed at a circumscribed user group, and open world design addressing a wide or universal user group. Participatory design processes in both contexts are described. A particular focus is tooling for the IMS LD specification, and conceptual models are developed to clarify its tooling and use. Engagement with communities of practice is proposed as a means of addressing open world design challenges, and this methodology is used to assess user needs, tooling and use of the specification.
community of practice; Learning Design; IMS; Unit of Learning; Unit of Practice; specification; interoperability; robot; user; children; Participatory design
62 - Engineering
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.