Juntes Militars versus Juntes de Defensa. Militarisme a Espanya i Portugal al final de la Gran Guerra.

Author

Carles i Pomar, Àngels

Director

Ucelay-Da Cal, Enric

Date of defense

2012-01-30

Legal Deposit

B. 9871-2012

Pages

439 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives

Doctorate programs

Programa de doctorat en Història

Abstract

El 5 d’octubre de 1910 una revolució va derrocar la Monarquia, proclamant la República a Portugal. A Espanya el què passava al país veí era seguit amb interès, sobretot a partir de l’inici de la Gran Guerra, i de la participació de Portugal en la contesa en el bàndol dels aliats. La crisi econòmica i moral que comportà la guerra aflorà el militarisme en els dos països ibèrics. El 5 de desembre de 1917 Sidónio Pais donà un cop d’Estat a Portugal començant una dictadura que acabaria el 1918 amb el seu assassinat. Les Juntes Militars portugueses van aparèixer amb la pretensió d’ocupar el poder. A Espanya, les Juntes de Defensa creades el 1916 van tenir el seu moment àlgid durant la greu revolució de l’estiu de 1917. Les juntes d’un i altre país no tenen punts de connexió, llevat que representen la insatisfacció dels militars amb la situació política.


On October 5, 1910 a revolution overthrew the monarchy in Portugal and proclaimed the First Republic. The regime change was followed with great interest in Spain by what was happening in Portugal, in especially from the beginning of the Great War, and the Portugal’s participation on the allied side. The moral and economic crises brought by war bring militarism in both Iberian countries. On 5 December 1917 Sidonio Pais gave a Coup d’Etat starting a dictatorship that ended in 1918 with his murder. The Juntas Militares came with the aim of seizing power. In Spain, the Juntas de Defensa created in 1916 had its peak during the severe summer of 1917 revolution. The Juntas of both countries do not have connection points, unless the military was disappointed with the political situation.

Keywords

Militarisme; Juntas de Defensa; Juntas Militares; Contrarevolució; Sidónio Pais; I Guerra Mundial; I República Portuguesa; Contrarevolución; Contrarevolution; Defense Committee; I World Ward; I Portuguese Republic; Militar Commnittee

Subjects

94 - General history

Documents

tacp.pdf

18.29Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)