Els precedents de la Catedral de Santa Maria de Girona. De la plaça religiosa del fòrum romà al conjunt arquitectònic de la seu romànica (ss. I aC - XIV dC)


Autor/a

Sureda Jubany, Marc

Director/a

Nolla, Josep M. (Josep Maria), 1949-

Fecha de defensa

2008-09-29

ISBN

97869193716

Depósito Legal

Gi. 1636-2008



Departamento/Instituto

Universitat de Girona. Departament de Geografia, Història i Història de l'Art

Resumen

S'estudia els precedents de l'actual edifici de la Catedral de Girona prenent com a guia bàsica les restes físiques detectades en el sector, combinant-les amb nombroses notícies procedents de la documentació escrita i la consideració de paral·lels. Un apartat historiogràfic posa de relleu les diferents opinions sobre la història de la Catedral i dels seus edificis d'ençà del segle XVII. El conjunt d'època romana consistia en la plaça religiosa del fòrum de la ciutat. Com que els segles de l'Antiguitat Tardana i Alta Edat Mitjana no deixaren rastre físic identificable, el següent conjunt arquitectònic estudiat és el de la catedral del segle XI (iniciada vers 1010), detallada en cadascuna de les seves parts així com en els seus aspectes generals (implantació, tècnica constructiva, decoració). Finalment, l'estudi del conjunt claustral (configuració i funcions) permet aclarir determinats aspectes de la història institucional del capítol de la Catedral.


The precedent buildings on the area of the present Cathedral of Girona are studied considering in fisrt place the archaeological data, complemented with a large use of documentary sources and comparisons. A historiographical section presents the several opinions on the history and precedent buildings of the Cathedral produced from 17th century on. The roman ensemble consisted in the religious area of the roman forum of the city. As the Late Antiquity and High Middle Ages have not clearly left physical data, the following ensemble to be studied is the 11th century cathedral church (building started ca. 1010), which is detailed in every part as well as in its general aspects (layout, building technique, decoration). Finally, a study of the cloister buildings and fuctions allows some precisions on the institutional history of Girona Cathedral Chapter.

Palabras clave

Historiografia; Arquitectura religiosa; Història de la Litúrgia; Història de l'Art Medieval; història de l'Esglèsia; Arqueologia

Materias

72 - Arquitectura; 9 - Geografía e historia

Documentos

tmsj.pdf

83.26Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)