La Libertad de expresión en el pensamiento liberal: John Stuart Mill y Oliver Wendell Holmes


Autor/a

Bisbal Torres, Marta

Director/a

Gómez Torres, Carmelo

Data de defensa

2005-07-13

ISBN

9788469077573

Dipòsit Legal

L-1034-2007



Departament/Institut

Universitat de Lleida. Departament de Dret Públic

Resum

La llibertat d'expressió té els seus origens en el liberalisme de Gran Bretanya i<br/>els Estats Units. Les primeres reivindicacions a favor d'un intercanvi lliure d'idees<br/>van començar al segle XVII, amb el discurs Areopagitica de John Milton, que<br/>demanava al Parlament anglès l'abolició de la censura a la imprempta. El 1971<br/>la llibertat d'expressió es va incorporar a la Constitució dels Estats Units; la seva<br/>Primera Esmena declarava: "el Congrés no farà cap llei... per la que es limiti la<br/>llibertat de paraula, o la de premsa". Aquest treball es centra en les aportacions a<br/>la llibertat d'expressió realitzades per John Stuart Mill, utilitarista anglès, i Oliver<br/>Wendell Holmes, realista americà, les quals es van introduir entre la segona<br/>meitat del segle XIX i la primera meitat del segle XX. Les obres d'ambdós autors<br/>s'estudien tenint en compte el moviment filosòfic al qual pertanyen. En primer<br/>lloc, la teoria sobre llibertat de pensament i discussió de John Stuart Mill es<br/>relaciona amb la seva filosofia moral i política. En segon lloc, s'analitzen les<br/>opinions judicials d'Oliver Wendell Holmes en les que formula el test del "perill<br/>clar i actual" i la teoria del "mercat obert de les idees". Aquesta aproximació<br/>permet mostrar que ambdós autors van liberalitzar el concepte de llibertat<br/>d'expressió imperant a la seva època, i van considerar que els seus fonaments<br/>principals eren la recerca de la veritat i l'autorrealització individual.


La libertad de expresión tiene sus orígenes en el liberalismo de Gran Bretaña y<br/>los Estados Unidos. Las primeras reivindicaciones a favor de un intercambio libre<br/>de ideas empezaron en el siglo XVII, con el discurso Areopagitica de John<br/>Milton, que pedía al Parlamento inglés la abolición de la censura en la imprenta.<br/>En 1791 la libertad de expresión se incorporó a la Constitución de los Estados<br/>Unidos, cuya Primera Enmienda declaraba: "el Congreso no hará ley alguna...<br/>por la que se limite la libertad de palabra, o la de prensa". Este trabajo se centra<br/>en las aportaciones a la libertad de expresión realizadas por John Stuart Mill,<br/>utilitarista inglés, y Oliver Wendell Holmes, realista americano, las cuales se<br/>introdujeron entre la segunda mitad del siglo XIX y la primera mitad del siglo XX.<br/>Las obras de ambos autores se estudian teniendo en cuenta el movimiento<br/>filosófico al cual pertenecen. En primer lugar, la teoría sobre libertad de<br/>pensamiento y discusión de John Stuart Mill se relaciona con su filosofía moral y<br/>política. En segundo lugar, se analizan las opiniones judiciales de Oliver Wendell<br/>Holmes en las que se formula el test del "peligro claro y actual" y la teoría del<br/>"mercado abierto de las ideas". Esta aproximación permite mostrar que ambos<br/>autores liberalizaron el concepto de libertad de expresión imperante en su<br/>época, y consideraron que sus fundamentos principales eran la búsqueda de la<br/>verdad y la autorrealización individual.


Freedom of speech has its origins in liberalism from Great Britain and the United<br/>States. The first claims for a free exchange of ideas started in the 17th century,<br/>with John Milton's Areopagitica, in which the abolishing of printing censorship by<br/>the English Parliament was demanded. In 1791, freedom of speech was included<br/>in the Constitution of the United States, whose First Amendment declared:<br/>"Congress shall make no law. abridging the freedom of speech, or of the press".<br/>This study focuses on the specific contributions to freedom of speech made by<br/>the English utilitarian John Stuart Mill and the American realist Oliver Wendell<br/>Holmes, which were introduced throughout the second half of 19th century and<br/>the first half of 20th century. The works of both authors are discussed bearing in<br/>mind the philosophical movement to which they belong. Firstly, John Stuart Mill's<br/>theory of thought and speech is related to his moral and political philosophy.<br/>Secondly, Oliver Wendell Holmes' judicial opinions on both "clear and present<br/>danger" test and the "free marketplace of ideas" are analysed. This approach<br/>makes it possible to show both authors liberalize the concept of freedom of<br/>speech and consider that its foundations are, basically, the discovery of truth<br/>along with individual self-development.

Paraules clau

Wendell Holmes; John Stuard Mill; John Luke; John Milton; punts de vista polítics i socials

Matèries

34 - Dret

Àrea de coneixement

Dret Constitucional

Documents

Tmbt1de2.pdf

40.95Kb

Tmbt2de2.pdf

668.6Kb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)