Efectividad de la superóxido dismutasa en la prevención de los efectos secundarios tardíos en la irradiación pélvica

Autor/a

Carceller Vidal, José A.

Director/a

Esco Barón, Ricardo

Tutor/a

Pérez Ruiz, Luis

Fecha de defensa

2004-06-11

ISBN

8468957836

Depósito Legal

L-1286-2005



Departamento/Instituto

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Resumen

La superòxid dismutasa (SOD) és efectiva en processos inflamatoris i per tant actua en<br/>els efectes que produeix de forma aguda la radioteràpia. En aquest treball es revisen els<br/>mecanismes d'acció de les radiacions ionitzants i s'analitzen les causes dels seus efectes<br/>biològics en el tractament radioteràpic de la patologia oncològica pèlvica. Es revisa<br/>l'experiència de diversos autors en aquest camp, en les distintes àrees irradiades, amb<br/>l'administració del fàrmac durant el tractament radioteràpic.<br/>Una vegada avaluats els treballs anteriors, sembla lògic pensar que la SOD podria actuar<br/>de forma preventiva en els efectes secundaris tardans utilitzant-la una vegada finalitzat<br/>el tractament radioteràpic. Per tant, s'ha dissenyat un treball experimental en el que es<br/>comparen dos grups homogenis de 50 pacients cadascun, administrant SOD a un d'ells,<br/>durant un període de temps, una vegada finalitzada la irradiació i utilitzant l'altre com a<br/>grup control, sense tractament. Com a objectiu secundari s'han avaluat l'eficàcia i la<br/>seguretat de la SOD en el tractament dels efectes secundaris aguts del tractament<br/>radioteràpic.<br/>S'avalua l'eficàcia i la seguretat de l'administració de SOD en les diferents<br/>localitzacions: pell, tracte digestiu alt i baix i aparell genitourinari, així com la toxicitat<br/>màxima i la rellevant en cada localització.<br/>La discussió contempla tots els aspectes dels resultats de l'estudi amb una anàlisi final<br/>de l'efectivitat del tractament amb SOD i la rellevància clínica dels resultats obtinguts.<br/>Les conclusions finals són les següents:<br/>- La SOD és un fàrmac segur ja que no s'ha presentat cap efecte advers.<br/>- Per prevenir els efectes secundaris aguts, la SOD s'ha d'administrar durant el<br/>tractament radioteràpic.<br/>- La pauta de tractament per prevenir els efectes aguts de la irradiació no és la més<br/>adequada per prevenir els efectes tardans.<br/>- La SOD administrada després d'acabar la radioteràpia durant 7 setmanes, és capaç de<br/>reduir la toxicitat global tardana al llarg de tot el període d'estudi, manifestant-se ja el<br/>seu efecte a partir del dia 90, moment en el que comencen a aparèixer els fenòmens<br/>radioinduïts tardans.<br/>- La SOD utilitzada per prevenir els efectes tardans radioinduïts, és capaç d'evitar<br/>l'aparició global de toxicitat tardana de forma significativa, de manera que un pacient no<br/>tractat amb SOD té de forma significativa un 37% més de probabilitats de desenvolupar<br/>toxicitat fins als 24 mesos, que un tractat amb SOD.<br/>- La reducció de toxicitat es manifesta especialment en el tracte digestiu baix, de<br/>manera que un pacient no tractat amb SOD té un 26% més de possibilitats de<br/>desenvolupar toxicitat en el tracte digestiu baix, de forma significativa fins als 24<br/>mesos, que un tractat amb SOD.


La superóxido dismutasa (SOD) es efectiva en procesos inflamatorios y por tanto actúa<br/>en los efectos que produce de forma aguda la radioterapia. En este trabajo se revisan los<br/>mecanismos de acción de las radiaciones ionizantes y se analizan las causas de sus<br/>efectos biológicos en el tratamiento radioterápico de la patología oncológica pélvica. Se<br/>revisa la experiencia de diversos autores en este campo, en las distintas áreas irradiadas,<br/>con la administración del fármaco durante el tratamiento radioterápico.<br/>Una vez evaluados los trabajos anteriores, parece lógico pensar que la SOD podría<br/>actuar de forma preventiva en los efectos secundarios tardíos utilizándola una vez<br/>finalizado el tratamiento radioterápico. Por tanto, se ha diseñado un trabajo<br/>experimental en el que se comparan dos grupos homogéneos de 50 pacientes cada uno,<br/>administrando SOD a uno de ellos, durante un período de tiempo una vez finalizada la<br/>irradiación, y utilizando el otro como grupo control sin tratamiento. Como objetivo<br/>secundario se han evaluado la eficacia y la seguridad de la SOD en el tratamiento de los<br/>efectos secundarios agudos del tratamiento radioterápico.<br/>Se evalúa la eficacia y la seguridad de la administración de SOD en las distintas<br/>localizaciones: piel, tracto digestivo alto y bajo y aparato genitourinario, así como la<br/>toxicidad máxima y la relevante en cada localización.<br/>La discusión contempla todos los aspectos de los resultados del estudio con un análisis<br/>final de la efectividad del tratamiento con SOD y la relevancia clínica de los resultados<br/>obtenidos.<br/>Las conclusiones finales son las siguientes:<br/>- La SOD es un fármaco seguro ya que no se ha presentado ningún efecto adverso.<br/>- Para prevenir los efectos secundarios agudos, la SOD se debe administrar durante el<br/>tratamiento radioterápico.<br/>- La pauta de tratamiento para prevenir los efectos agudos de la irradiación no es la más<br/>adecuada para prevenir los efectos tardíos.<br/>- La SOD administrada después de terminar la radioterapia durante 7 semanas, es capaz<br/>de reducir la toxicidad global tardía a lo largo de todo el periodo de estudio,<br/>manifestándose su efecto a partir ya del día 90, momento en el que empiezan a aparecer<br/>los fenómenos radioinducidos tardíos.<br/>- La SOD utilizada para prevenir los efectos tardíos radioinducidos, es capaz de evitar la<br/>aparición global de toxicidad tardía de forma significativa, de manera que un paciente<br/>no tratado con SOD tiene de forma significativa un 37% más probabilidades de<br/>desarrollar toxicidad hasta los 24 meses, que uno tratado con SOD.<br/>- La reducción de toxicidad se manifiesta especialmente en el tracto digestivo bajo, de<br/>manera que un paciente no tratado con SOD tiene un 26% más posibilidades de<br/>desarrollar toxicidad en el tracto digestivo bajo, de forma significativa hasta los 24<br/>meses, que uno tratado con SOD.


Superoxide dismutase (SOD) is effective in inflammatory processes and therefore it acts<br/>in radiation therapy induced acute effects. In this work, the mechanisms of action of<br/>ionising radiation are reviewed and the causes of their biological effects in oncological<br/>pelvic radiation treatment are analysed. The experience of several authors in this field,<br/>in the different irradiated areas, with drug administration during radiotherapy treatment<br/>is reviewed.<br/>Once evaluated the previous studies, it seems logical to think that SOD could prevent<br/>late side effects by using it after termination the radiation treatment. Therefore, an<br/>experimental work has been designed to compare two homogenous groups of 50<br/>patients each. One group has been administered SOD during a period of time after the<br/>completion of radiation, and the other one, as a control group without treatment. The<br/>secondary aim is to evaluate the SOD efficacy and safety in the treatment of acute side<br/>effects of radiation therapy.<br/>Effectiveness and security of SOD administration is analysed in different localisations:<br/>skin, high and low digestive tract and genitourinary system, as well as the maximum<br/>and the outstanding toxicity in each location.<br/>The discussion contemplates all the aspects of the study results with a final analysis of<br/>the effectiveness of SOD treatment and the clinical relevance of the obtained results.<br/>The final conclusions are:<br/>- SOD is a safe drug since any adverse effect has not appeared.<br/>- To prevent acute side effects, SOD has to be administered during radiotherapy<br/>treatment.<br/>- The treatment schedule for administering SOD to prevent acute side effects is not<br/>adequate to prevent late side effects.<br/>- SOD, administered during 7 weeks after finishing radiotherapy, is able to reduce the<br/>global delayed toxicity throughout all the period of the study, showing its effect from<br/>the 90th day when late radiation induced phenomena starts to appear.<br/>- SOD, used to prevent late radiation induced side effects, is able to avoid the global<br/>appearance of delayed toxicity in a significant form. So that, a patient not treated with<br/>SOD has, in a significant form, a 37% more probabilities of developing toxicity until to<br/>24 months that one treated with SOD.<br/>- The toxicity reduction is specially pronounced in the low digestive tract, so that a<br/>patient not treated with SOD has, in a significant form, a 26% more probabilities of<br/>developing toxicity in the low digestive tract until to 24 months that one treated with<br/>SOD.

Palabras clave

superòxid dismutasa; radioteràpia; enzims

Materias

61 - Medicina; 615 - Farmacología. Terapéutica. Toxicología. Radiología

Área de conocimiento

Radiologia i Medicina Física

Documentos

tjcv1de1.pdf

3.474Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)