Estudio epidemiológico de factores que afectan a la fertilidad en ganado vacuno lechero


Autor/a

Labèrnia Descarrega, Jordi

Director/a

López Gatius, Fernando

Data de defensa

1997-05-16

ISBN

8468916560

Dipòsit Legal

L-323-2005



Departament/Institut

Universitat de Lleida. Departament de Producció Animal

Resum

L'objectiu de la present tesi era estudiar l'efecte d'una sèrie de variables i de les seves interaccions sobre els paràmetres reproductius de diverses explotacions de bestiar boví lleter. Determinades pràctiques de maneig (control de la involució uterina, interval part-inseminació i diagnosi de gestació), disfuncions reproductives (puerperals, en període potencialment fèrtil i durant la gestació) i les variacions meteorològiques varen ser considerades. Els resultats del present estudi mostren que l'estació del part va influir sobre les interaccions entre les disfuncions reproductives prèvies a la gestació de la vaca, de manera que un ambient fred a l'època de part va disminuir els efectes negatius subsegüents de les esmentades disfuncions, especialment en animals de major edat. En animals gestants, les vaques que havien desenvolupat prèviament alguna gestació a terme presentaren major probabilitat de patir una pèrdua fetal que les nul·lípares. En animals primigestants (braves) no es va observar efecte de la pràctica de la diagnosi de gestació mitjançant palpació rectal sobre la pèrdua de gestació. Tanmateix, a vaques gestants que ja havien desenvolupat gestacions prèvies a terme, el risc de pèrdua de gestació va incrementar-se a mesura que disminuïa l'interval entre la inseminació fèrtil i la diagnosi de gestació. Per altra banda, a vaques gestants inseminades a la tardor va detectar-se una incidència menor de pèrdua fetal que a les inseminades a d'altres estacions. Finalment, a vaques en lactació, disfuncions reproductives prèvies a la concepció com ara quistos ovàrics, endometritis i síndrome de vaca repetidora no varen influir sobre la incidència de pèrdues fetals a la subsegüent gestació. En canvi, la retenció de placenta i la piòmetra incrementaren el risc de pèrdua de gestació.


El objetivo de la presente tesis fue estudiar el efecto de una serie de variables y de sus interacciones sobre los parámetros reproductivos de varias explotaciones de ganado vacuno lechero. Se tuvieron en especial consideración determinadas prácticas de manejo (control de la involución uterina, intervalo parto-inseminación y diagnóstico de gestación), disfunciones reproductivas (puerperales, en período potencialmente fértil y durante la gestación) y las variaciones meteorológicas. Los resultados del presente estudio muestran que la estación del parto influyó sobre las interacciones entre las disfunciones reproductivas previas a la gestación en la vaca, de modo que un ambiente frío en la época de parto disminuyó los efectos negativos subsiguientes de dichas disfunciones, especialmente en animales de mayor edad. En animales gestantes, las vacas que habían desarrollado previamente alguna gestación a término presentaron mayor probabilidad de sufrir una pérdida fetal que las nulíparas. En animales primigestantes (novillas) no se observó efecto de la práctica del diagnóstico de gestación por palpación rectal sobre la pérdida de gestación. Sin embargo, en vacas gestantes que ya habían desarrollado gestaciones previas a término, el riesgo de pérdida de gestación se incrementó a medida que disminuía el intervalo entre la inseminación fértil y el diagnóstico de gestación. Por otra parte, en vacas gestantes inseminadas en otoño se detectó menor incidencia de pérdida fetal que en las inseminadas en otras estaciones. Finalmente, en vacas en lactación, disfunciones reproductivas previas a la concepción tales como quistes ováricos, endometritis y síndrome de vaca repetidora no influyeron sobre la incidencia de pérdidas fetales en la subsiguiente gestación. En cambio, la retención de placenta y la piómetra incrementaron el riesgo de pérdida de gestación.


The objective of the present research work was to study the effects of several variables and of their interacions on the reproductive performance of dairy cattle herds. Special interest was focussed on some management practices (control of uterine involution, calving to insemination interval, and pregnancy diagnosis), on reproductive disorders (in the puerperal period, the potentially fertile period and during pregnancy), and on meteorological variations. Our data show that calving season influenced the interrelationships among reproductive disorders previous to conception in dairy cows. Calving in cool weather reduces subsequent negative effects of reproductive disorders previous to conception, especially in older animals. In diagnosed pregnant animals, parous cows showed higher risk of pregnancy attrition than nulliparous heifers. In pregnant heifers, no effect of pregnancy diagnosis by rectal palpation was observed. However, in pregnant parous cows, the risk of pregnancy attrition increased as the interval from insemination to pregnancy diagnosis decreased. The incidence rate of pregnancy attrition was lower in cows inseminated in autumn than in those inseminated in other seasons. Reproductive disorders previous to conception such as ovarian cysts, endometritis and repeat breeding did not increase the probability of pregnancy attrition in parous cows, and, on the other hand, placental retention and pyometra increased the risk of experiencing pregnancy attrition.

Paraules clau

vaques de llet; fecunditat

Matèries

636 - Explotació i cria d'animals. Cria del bestiar i d'animals domèstics

Àrea de coneixement

Producción Animal 700

Documents

Tjld01de03.pdf

478.5Kb

Tjld02de03.pdf

645.6Kb

Tjld03de03.pdf

698.2Kb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)