Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials
Programa de doctorat en Ciències Polítiques i Socials
This research project assesses the role played by political sophistication in terms of itsimpact on the voters’ resort to cognitive shortcuts, with reference both to the consciousand non-conscious components of voting decisions. The investigation scrutinisesempirically the way both sophisticated and unsophisticated individuals make politicaljudgments when prompted with cognitive cues in three different settings. In each ofthem a specific type of cue impinges on the political judgment of individuals at adifferent level and leads to a specific decisional outcome. The overall findings castdoubts on the virtues of heuristic reasoning as effective remedy for voters who have tofind their bearings in the ballot box, but they also downplay the importance of politicalsophistication when visual or subliminal cues are involved in the decision.
Aquest projecte de recerca avalua el paper exercit per la sofisticació política en termesdel seu impacte sobre el recurs dels votants als atalls cognitius, amb referència tant alscomponents conscients i no conscients de les decisions de vot. La investigació examinaempíricament la manera com ambdós individus sofisticats i no sofisticats fan judicispolítics quan si li estimuli amb senyals cognitives de tres tipus diferents. En cada und'ells un tipus específic de atall incideix en el judici polític dels individus en un nivelldiferent i condueix a un resultat específic de presa de decisions. Els resultats generalsposen en dubte les virtuts del raonament heurístic com a remei eficaç per als votants ques’han d'orientar a les urnes, sinó que també minimitzen la importància de la sofisticaciópolítica, quan senyals visuals o subliminals estan involucrats en la decisió.
Sophistication; Cognitive; Shortcuts; Cues; Heuristics; Voting; Electoral behaviour; Decision-making; Visual; Subliminal; Consciousness; Candidate
316 – Sociology. Communication
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.