Factors psicosocials i absentisme per motius de salut en el medi laboral: un estudi europeu

Author

Gimeno Ruiz de Porras, David

Director

Benavides, Fernando G. (Fernando García)

Date of defense

2003-10-28

Legal Deposit

B. 30949-2012

Pages

246 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

La present tesi analitza la relació entre els factors psicosocials laborals i l’absència al treball per motius de salut, tenint en compte el tipus de contracte i el gènere, als països de la Unió Europea (UE) mitjançant la Segona (n=15.146) i Tercera Enquesta Europea de Condicions de Treball a la Tercera (n=21.703). Les altes demandes psicològiques i el baix control es van associar amb més absències per motius de salut tant en els treballadors permanents com en els temporals. Les associacions foren més fortes en els homes que en les dones. Entre els temporals, la combinació de baixes demandes amb alt control s’associà amb menys absències, mentre que la combinació d’altes demandes amb baix control s’associà amb més absències. S’han de promoure polítiques per per tal de reduir l’exposició a factors psicosocials i evitar el deteriorament de la salut dels treballadors tenint en compte les diferències per tipus de contracte i gènere.


This thesis examines the relationship between psychosocial factors and health-related work absences, taking into account the type of contract and gender, the countries of the European Union (EU) using the Second (n = 15,146) and Third European survey on Working Conditions Third (n = 21,703). High psychological demands and low control were associated with more absences due to health reasons in both permanent and temporary workers. The associations were stronger in men than in women. Among temporary workers, the combination of low demands with high control was associated with less absences, while the combination of high demands with low control was associated with more absences. We should promote policies to reduce exposure to psychosocial factors and avoid deterioration of workers’ health taking into account differences by type of contract and gender.

Keywords

Absentisme laboral; Estrès laboral; Unió Europea, Països de la; Absenteeism (Labor); Job stress; European Union countries

Subjects

331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour.

Documents

tdgr.pdf

571.3Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)