Afectació de l'endoteli corneal en pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica

Author

Soler Lluís, Núria

Director

Romero Aroca, Pere

Codirector

Gris Castellón, Óscar

Date of defense

2012-01-27

Legal Deposit

T.1472-2012

Pages

199 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Aquest estudi observacional prospectiu de cohorts avalua l’estat de l’endoteli corneal basal en la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i la seva vulnerabilitat al trauma quirúrgic en ser operats de cataractes, mitjançant microscòpia especular que estudia els paràmetres morfomètrics endotelials (PME) i la paquimetria com a repercussió funcional. També estudia si els mecanismes que s’han involucrat en l’afectació sistèmica de la MPOC (estrès oxidatiu, inflamació, hipòxia i corticoides) participen també en les alteracions de l’endoteli corneal, analitzant la paraoxonasa-1 (PON-1), el factor de necrosi tumoral alfa (TNF-alfa) i la hipòxia en mostres de sang, humor aquós i cristal•lí, i calculant la dosi acumulativa de corticoides. Conclusions: A la MPOC hi ha alteració de l’endoteli corneal basal amb PME propers als valors crítics de reserva funcional, i una major vulnerabilitat a la lesió endotelial amb la cirurgia de la cataracta. Sembla que aquesta alteració endotelial té un origen multifactorial amb la participació de la paraoxonasa-1 (PON-1), la hipòxia i els corticoides.


An observational prospective cohort study was undertaken to assess whether chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a risk factor for reduced endothelial functional reserve and to investigate its susceptibility to endothelial corneal damage during cataract surgery. We used specular microscopy that is an useful tool to know the morphometric indices, and pachymetry to monitor corneal dysfunction. To analyze if the mechanisms that take part in the systemic manifestations and comorbidities of COPD (oxidative stress, inflammation, hypoxia and corticoids) could affect corneal endothelium, paraoxonase-1 (PON-1), tumor necrosis factor (TNF)-alpha, and hypoxia were analyzed in plasma, aqueous humor and cataractous lens, and corticoids accumulative dose was calculated. Conclusions: COPD is a risk factor for reduced endothelial functional reserve, and has an increased corneal endothelial vulnerability to intraocular surgical stress. It seems that this corneal endothelium affection has a multifactorial origin with the participation of paraoxonase-1 (PON-1), hypoxia and corticoids.

Keywords

Endoteli cornial; Malaltia pulmonar obstructiva crònica; Paràmetres morfomètrics endotelials; Estrès oxidatiu; Paraoxonasa

Subjects

61 - Medical sciences; 617 - Surgery. Orthopaedics. Ophthalmology

Documents

Tesi.pdf

4.631Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)