Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)
La principal finalitat es profunditzar en l’estudi psicoeducatiu de les relacions entre els tipus de concepcions dels professors d’història a secundària i les pràctiques educatives que duen a terme en les seves classes amb el suport de les TIC. En primer lloc es profunditza en el coneixement sobre les concepcions dels professors d’història sobre ensenyar i aprendre; en segon lloc, en el coneixement sobre les pràctiques educatives que els profesors d’història duen a terme amb l’ús de les TIC. Teòricament s’assumeix la noció de concepció com coneixement explícit i situat, des del qual s’estudien les concepcions com una construcció personal lligada a com viuen les experiències escolars els professors, de caràcter idiosincràtic i vinculades a la disciplina que ensenyen. La Metodologia es basa en un disseny mixt. El procediment de recolecció d’informació es sustenta en l’aplicació d’una entrevista semiestructurada i la filmació en vídeo de deu seqüències didàctiques. L’enfocament assumit per l’anàlisi de les entrevistes és la fenomenografia i els vídeos són analitzats mitjançant la identificació de segments d’actuació docent i episodis d’interacció educatives. La interrelació es fa mitjançant el creuament interpretatiu de les dades configurant patrons prototípics entre concepcions i pràctiques.
La principal finalidad es profundizar en el estudio psicoeducativo de las relaciones entre los tipos de concepciones de los profesores de historia en secundaria y las prácticas educativas que llevan a cabo en sus clases con soporte TIC. En primer lugar se profundiza, en el conocimiento sobre las concepciones de los profesores de historia sobre enseñar y aprender; en segundo lugar, en el conocimiento sobre las prácticas educativas que los profesores de historia llevan a cabo en sus aulas con el uso de TIC. Teóricamente se asume la noción de concepción como conocimiento explícito y situado, desde el cual se estudian las concepciones como una construcción personal ligada al cómo viven las experiencias escolares los profesores, de carácter idiosincrático y vinculadas a la disciplina que enseñan. La Metodología se basa en un diseño mixto. El procedimiento de recolección de información se sustenta en la aplicación de una entrevista semiestructurada y la filmación en video de diez secuencias didácticas. El enfoque asumido para el análisis de las entrevistas es la fenomenografía y los videos son analizados mediante la identificación de segmentos de actuación docente y episodios de interacción educativas. La interrelación se hace por medio del cruce interpretativo de los datos configurando patrones prototípicos entre concepciones y prácticas.
The main purpose is to accomplish a deeper knowledge in the psychoeducational study between the relations of different types of conceptions of secondary history teachers and their educative practices with ICT. To get this aim we have studied the teacher’s knowledge and their conceptions of learning and teaching history. We also studied their educative practices to teach history in their classrooms with the use of ICT. Theoretically we assume a position towards knowledge as explicit and situated, from this perspective conceptions are assumed as a personal construction tie to their personal experiences in school. The thesis was built with a mixed methodology. To collect data the procedure used was a semi-structre interview also ten teaching units were filmed. The approach assume to analysis of the interviews was phenomenological. The videos were analyzed by identifying teaching segments (SAD). Also the analysis was done by identifying educational interaction with the use of ICT (El-TIC). The interrelation was done by interpretive crossing of the results, establishing prototypical patterns. In relation with the results we can conclude that there is correlation between the learning and teaching conceptions of teaching history with the educational uses of ICT. First in the use that the teacher gives it and second with the dimensions of educational interaction. On the contrary, there is no relation in the didactic sequences or in the types of uses of ICT regarding to the students.
Ensenyament de la història; Enseñanza de la historia; History teaching; uso educativo de TIC; ús educatiu de TIC; educational use of ICT; concepcions sobre aprendre i ensenyar; concepciones sobre aprender y enseñar; conceptions of learning and teaching
37 - Educació. Ensenyament. Formació. Temps lliure
Didáctica de las Ciencias Sociales
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.