Unveiling new molecular Opisthokonta diversity : A perspective from evolutionary genomics

Author

López Escardó, David

Director

Ruiz Trillo, Iñaki

Date of defense

2018-01-15

Pages

244 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Opisthokonta is an eukaryotic supergroup that contains Metazoa, Fungi and their unicellular relatives. Therefore, this group provides an ideal framework to study distinct unicellular-multicellular transitions, among them, the transition towards animal multicellularity. This thesis aims to describe new Opisthokonta diversity at many different levels, a very neeeded starting point to better understand the evolution of opisthokonts and the origin of multicellularity in animals. In particular, we here described a new genus and species at the onset of Holomycota (Parvularia atlantis), detected new molecular metazoan diversity through a metabarcoding approach, and evaluated the power of single-cell genomics to increment the genomic diversity of choanoflagellates. Overall, this thesis provided new insights into the diversity of Opisthokonta and into the power of single-cell genomics technologies. Finally, our results also have reshaped the phylogeny of choanoflagellates and increased the knowledge of the pre-metazoan genetic tool-kit.


Els Opistoconts són el supergroup d'eucariotes que engloba els animals, els fongs i els seus respectius parents unicel·lulars. Ofereixen, per tant, un marc ideal on estudiar la transició d'organismes unicel·lulars a pluricel·lulars, entre elles, la transició a la pluricel·lularitat animal. Aquesta tesis pretén entendre millor la diversitat dels Opistoconts a diferents nivells, com a primer pas imprescindible, per poder entendre millor la seva evolució i obtenir noves dades que ajudin a compendre els processos que van precedir l'origen de la pluricel·lularitat animal. Concretament, els resultats obtinguts corresponen a: la descripció d'un nou génere i una nova espècie a la base dels holomycots (Parvularia atlantis), la detecció de nova diversitat animal gràcies a un estudi metagenètic (metabarcoding) i l'avaluació de l'ús de técniques de genòmica unicel·lular (Single-cell genomics) per poder expandir la diversitat genòmica dels coanoflagel·lats. Amb tot, els resultats donen una millor comprensió de la diversitat dels Opistoconts i del potencial de la genòmica unicel·lular. Finalment, els resultats han permés també remodelar la filogènia dels coanoflagel·lats i incrementar el conexiement sobre el contingut genètic que va precedir l'aparició dels animals.

Keywords

Opistoconts; Origen dels animals; Evolució; Protistologia; Genòmica; Single-cell genomics; Evolution; Animal multicellularity; Opisthokonts; Choanoflagellates

Subjects

575 - General genetics. General cytogenetics

Documents

tdle.pdf

12.20Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)