Claims problems: An implementation approach

Author

Solís Baltodano, Maria José

Director

Giménez Gómez, José Manuel

Vilella Bach, Misericòrdia

Date of defense

2018-09-27

Pages

141 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Economia

Abstract

L'objectiu principal d'aquesta tesi es centra en els problemes de demanada. Un problema de conflicte d'interessos que surgeix en el moment en que un recurs s'ha de distribuir entre un cert nombre d'agents i no n'hi ha suficient per satisfer totes les seves demandes. El nostre objectiu principal és buscar solucions adequades i alternatives a aquest tipus de problemes. Partint d'aquesta base, estudiem dos problemes reals que representen aquest tipus de conflictes, el problema de pressupost públic de la sanitat a Catalunya i els fons estructurals de cohesió de la Unió Europea (UE). En el primer cas proposem una alternativa per distribuir el pressupost de salut de manera que es mantingui l'estabilitat de la comunitat. En el segon cas suggerim una forma de repartir el pressupost mitjançant les regles de repartiment i la imposició de garanties a cada una de les regions amb la finalitat de reduir la desigualtat i promoure de manera mes adequada la convergència. Un altre dels nostres objectius és contribuir a aquesta teoria proporcionant, per una part (i) noves caracteritzacions per les dues regles més utilitzades en aquesta literatura, com són la regla igualitària en guanys (CEA, per les seves sigles en anglès) i la proposta d'Ibn Ezra, i per altre part (ii) proposant un nou model de problema de conflicte d'interessos, anomenat problema de reclamacions sequencials. A més redefinim la regles proporcional, la regla igualitaria en guanys (CEA), la regla igualitaria en pèrdues (CEL, per les seves sigles en anglès) i la regla del Talmud, amb la finalitat d'aconseguir caracteritzar-les a traves de l'ús dels exiomes estudiats en aquest camp.


El principal objetivo de esta tesis se centra en el enfoque teórico de los problemas de reclamaciones. Un problema de conflicto de intereses surge cuando hay un recurso insuficiente, que debe distribuirse entre un número agentes. Nuestro objetivo principal es buscar soluciones convenientes y alternativas a este tipo de problemas. Partiendo de este punto, estudiamos dos problemas reales que representan este tipo de conflicto, el problema de presupuesto público en sanidad en Cataluña y los fondos estructurales y de cohesión de la Unión Europea (UE). En el primer caso proponemos una alternativa para distribuir el presupuesto en salud con el fin de mantener la estabilidad de la comunidad. En el segundo caso sugerimos una manera alternativa de repartir el presupuesto a través de reglas de reparto y de la imposición de garantías a cada una de las regiones, con el fin de reducir la desigualdad y promover la convergencia de una manera más adecuada. Además, otro propósito es poder contribuir esta teoría proporcionando (i) nuevas caracterizaciones para dos reglas comúnmente usadas en esta literatura, las cuales son regla de igual ganancias (CEA, por sus siglas en inglés), y la propuesta por Ibn Ezra (the Ibn Ezra proposal). (ii) Proponiendo un nuevo modelo de problema de conflicto de intereses, llamado problemas de reclamos secuenciales, además redefinimos las reglas, proporcional, de igual ganancias (CEA, por sus siglas en inglés), de igual perdidas (CEL, por sus siglas en inglés), y Talmud, con el fin de lograr caracterizarlas a través del uso de axiomas estudiados en este campo.


The main objective of this thesis is on claims problems. We look for suitable and alternative solutions to this kind of problems. From this point of view, we study two real problems that represent these conflicts, the first one is the problem of the public health budget in Catalonia and the second one is the structural and cohesion funds of the European Union (EU). In the first case, we propose an alternative way to distribute the health budget to maintain the stability of the community. In this case we look for a suitable solution using rules and some stability criteria’s. In the second case we suggest an alternative way to distribute the budget through claims rules and the imposition of guarantees to each one of the regions, with the aim to reduce inequality and promote convergence in a more appropriate way. Additionally, another purpose is to be able to contribute to this theory by providing (i) new characterizations for two commonly used rules in this literature, which are the constrained equal awards rule (CEA), and the Ibn Ezra proposal, and (ii) propose a new model of claims problem, called sequential claims problems, in this sense we redefine the proportional, the constrained equal awards, the constrained equal losses and the Talmud rules, and characterize them through the use of axioms studied in this field.

Keywords

problemes de demanda; anàlisi axiomàtic; garanties; problemas de reparto; análisis axiomático; garantías; claims problem; axiomatic analysis; guarantees

Subjects

33 - Economics. Economic science; 338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

TESI.pdf

2.448Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)