The Mods in Catalonia: a critical perspective of the neo-gramscian approach to popular culture

Author

Sinclair, Graham

Director

Iglesies, Narcís

Date of defense

2016-05-27

Pages

153 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Filologia i Comunicació

Abstract

Through a study of groups of Mods from different generations and geographical settings, I develop the idea that an analysis of their ‘signs’ is not enough. I argue that it is helpful to look at the very particular background to the emergence of youth subcultures in Spain when discussing the Mods. By leaning on the Oral History tradition, I attempt to give a voice to the Mods themselves through a series of interviews and a study of their Modzines. The conclusion suggests that cultural theory has to be flexible if it is to remain useful. Gramscian hegemony theory would appear to allow for such flexibility. I also argue that certain cultural theorists, as a result of finding themselves at an ideological impasse, have attempted to locate a symbolic class struggle within subcultural practice. I feel this is probably more vicarious than efficacious.


A través de l’estudi de grups de mods de diferents generacions i procedències geogràfiques / medis / entorns (? Not sure about this translation), sostinc que no n’hi ha prou amb una anàlisi dels seus ‘signes’. Defenso que quan es tracta dels mods, és de gran ajuda el fet de tenir en compte el rerefons ben específic que porta cap a l’emergència de les cultures juvenils a Espanya. Basant-me en la tradició d’estudis de la història oral, em proposo de donar veu als mateixos mods a partir d’una sèrie d’entrevistes i d’un estudi dels seus modzines. Com a conclusió apunto que la teoria cultural ha de ser flexible si vol continuar essent útil. La teoria de l’hegemonia gramsciana es mostra com un marc que permet aquesta flexibilitat. També defenso que certs teòrics culturals, com a resultat de trobar-se ells mateixos en un impàs ideològic, han intentat de situar una lluita de classes simbòlica en el si de les pràctiques subculturals. Em sembla que aquest plantejament probablement és més vicari que eficaç.

Keywords

Mods; Subculture; Subcultura; Catalonia; Catalunya; Gramsci, Antonio

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 78 - Music

Documents

tgs_20160527.pdf

2.025Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)