Decoding the epitranscriptomic complexity through computational methods based on long-read sequencing

Autor/a

Delgado Tejedor, Anna ORCID

Director/a

Novoa, Eva Maria ORCID

Data de defensa

2024-03-21

Pàgines

363 p.



Departament/Institut

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Programa de doctorat

Programa de Doctorat en Biomedicina

Resum

RNA modifications, collectively known as the ‘epitranscriptome’, play a major role in multiple biological processes, including splicing regulation, gene expression regulation and antibiotic resistance. Unfortunately, next-generation sequencing (NGS) based methods rely on reverse transcription and sequencing-by-synthesis processes that are blind to modified bases. Here, we propose to develop several computational approaches that allow the detection of RNA modifications at position and/or single molecule level using datasets obtained from direct RNA sequencing (DRS), a platform developed by Oxford Nanopore Technologies (ONT). Then, we aim to employ these methods to study the role of these modifications in: i) antibiotic resistance mechanisms mediated by ribosomal RNA modifications; ii) the role of RNA modifications in single-stranded RNA viruses, and iii) vertebrate embryogenesis, specifically in the maternal- to-zygotic transition (MZT) of zebrafish.


El conjunt de les modificacions de l’ARN, conegut com a epitranscriptoma, té un paper relevant en molts processos biologics, com ara la regulació de l’expressió gènica, el splicing alternatiu i en mecanismes de resitencia antibiòtica. Malauradament, els mètodes per detectar aquestes modificacions estan basades en la transcripció inversa i en la seqüenciació per síntesis i per tant, no poden detectar directament la presència d’aquestes bases modificades. Durant aquesta tesis, es desenvolupen diversos mètodes computacionals per identificar aquestes modificacions amb diferents resolucions utilitzant dades generades per direct RNA sequencing (DRS), una tècnica de seqüenciació desenvolupada per Oxford Nanopore Technologies (ONT). Després, aquests mètodes s’utilitzen per estudiar el paper d’aquestes modificacions en diferents contextos biologics: i) mecanismes de resistència antibiòtica mediats per les modificacions de l’ARN ribosomal; ii) en virus d’ARN de cadena única i; iii) en la embriogènesis en vertebrats, concretament durant la maternal-to-zygotic transition (MZT) en el peix zebra.

Paraules clau

Direct RNA sequencing; Epitranscriptomics; Basecalling; Antibiotic resistance; m6A; Modificacions d’ARN; Metodes computacionals; Nanopore; Resistencia a antibiotics

Matèries

575 - Genètica general. Citogenètica general. Immunogenètica. Evolució. Filogènia

Documents

Aquest document conté fitxers embargats fins el dia 21-03-2026

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)